Data-analyse en programmeren

E-magy haalt meer uit Design of Experiments met een incompany cursus van PAOTM

E-magy heeft als ambitie dat iedereen kan genieten van de voordelen van schone, elektrisch aangedreven mobiliteit. Sinds 2013 ontwikkelen zij innovatieve batterijen in hun geavanceerde productiefaciliteit en batterijlaboratorium in Broek op Langedijk. Bart Groenland is binnen E-magy al bijna 5 jaar werkzaam als Chemical Process Engineer en heeft grote veranderingen meegemaakt. Samen met zeven collega’s heeft hij deelgenomen aan de vierdaagse incompany Design Of Experiments. Hij vertelt ons graag over zijn ervaringen.

E-magy is een scale-up die materiaal ontwikkelt dat ervoor zorgt dat lithium-ion-batterijen meer energie kunnen opslaan dan traditionele accu’s met grafiet-anodes. Het materiaal is silicium: E-magy geeft het een speciale poreuze structuur met een eigen productieproces. Bart’s rol omvat verschillende taken waaronder het optimaliseren van productieprocessen en het uitvoeren van experimenten om de processen te verbeteren en efficiënter te maken.

Innovaties bij E-magy
E-magy is voortgekomen uit het bedrijf RGS Development B.V. dat oorspronkelijk gespecialiseerd is in siliciumkristallisatie. Zij ontdekten dat de machine die zij gebruikten ook geschikt was voor het maken van batterijmateriaal, zo is E-Magy ontstaan. De plannen liggen op tafel om een nieuwe fabriek te gaan realiseren en het productieproces verder te optimaliseren. Bart en zijn collega’s streven naar het opschalen van  de productielijn naar een hogere capaciteit om te voldoen aan de groeiende marktvraag naar batterijen met een hogere energiedichtheid. Bart geeft aan dat zij met de nieuwe fabriek een productiegroei kunnen realiseren van 300 ton poeder per jaar.

Optimaliseren van processen
Binnen E-magy werden al experimenten uitgevoerd om de productieprocessen te verbeteren. Zij maakten hierbij al gebruik van Design of Experiments om de testen efficiënter te maken en meer inzicht te krijgen in de processen. Dit stelt ze in staat om de productie te optimaliseren en kosten te besparen.

De incompany cursus heeft de cursisten de handvatten gegeven om op een slimme manier de experimenten te plannen en meer inzicht te krijgen in de processen. Bart: ‘Koo heeft ons geleerd op wat voor manier je meer uit Design of Experiments kunt halen dan dat we nu doen, erg leerzaam’.

Waarom een incompany bij PAOTM?
De vraag die Bart bezig hield was: ‘Op welke manier kunnen wij de experimenten efficiënter plannen?’ Via een zoekopdracht op internet kwam hij bij PAOTM terecht. Bart: ‘Ik zocht naar de mogelijkheid om de cursus op onze locatie te organiseren. Er waren 8 deelnemers, dan is reizen niet nodig. Toen duidelijk werd dat het kostentechnisch ook aantrekkelijk is om een incompany te organiseren, waren wij overstag. Daarnaast hebben een aantal cursisten enkele handelingen op locatie uitgevoerd, dat was erg gemakkelijk.’

Na het tekenen van de offerte is Bart in contact gekomen met Koo Rijpkema, cursusleider van de data-analyse cursussen van PAOTM. Er werden 4 cursusdagen en een terugkomactiviteit gepland. De deelnemers waren afkomstig uit verschillende afdelingen binnen E-magy. ‘Iedereen heeft zijn eigen expertise en dit kan leiden tot waardevolle inzichten en verbeteringen in het proces’, aldus Bart.

Incompany Design of Experiments
Het programma is aangepast op de wensen van E-magy. ‘Het mooie van Koo is dat hij de meest relevante delen van Design of Experiments voor ons kon uitzoeken. Hij zocht daar relevante papers voor, hij heeft zijn cursusmateriaal op ons aangepast. Zijn begeleiding heeft ons geholpen om onze processen te verbeteren en meer uit onze experimenten te halen’ aldus Bart.

Benieuwd geworden?
Ben jij werkzaam in het werkveld van data science en heb je een specifieke kennisvraag? Of wil je graag op een interactieve manier op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, individueel of met je team? Meld je dan aan voor de PAOTM-datacursussen van Koo Rijpkema op het gebied van data science en applied statistics of informeer naar de incompany mogelijkheden.

Waarom Incompany

  • Een cursus afgestemd op jullie specifieke vraagstuk
  • Direct aan de slag met eigen cases
  • Geleid door topdocenten met de meest actuele kennis
  • Op jouw locatie en jouw moment: altijd efficiënt
  • Hele team gelijktijdig bijgeschoold
  • Maatwerk mogelijk in al onze vakgebieden

Cursusleider

Data-analyse en programmeren

dr. Koo Rijpkema

Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

“Lesgeven staat voor mij voor het delen van kennis en passie, mensen inspireren en fascineren door de toepassing van statistiek.”

Programmamanager

Gerelateerde cursussen