Constructief ontwerpen
Data-analyse en programmeren

Automated engineering biedt tal van mogelijkheden voor het ingenieursvak

De bouw- en infrasector is een sterk concurrerende markt met veel druk op planning en budgetten. Om concurrerend te blijven is het noodzakelijk faalkosten zo laag mogelijk te houden en tegelijkertijd de marges in stand de houden. Een uitdaging voor ingenieurs. Gelukkig zijn er vandaag de dag nieuwe technieken die processen sneller laten verlopen en ontwerp- en productiefouten helpen te voorkomen. Eén van die technieken is Automated Engineering.

Automated Engineering helpt je eenvoudig ontwerpen en berekeningen te automatiseren en toegankelijk te maken voor anderen zodat de hele organisatie gebruik kan maken van elkaars (digitale) kennis. Eén platform waarop iedereen binnen één project met elkaar in verbinding staat. Een efficiëntere en effectieve manier van samenwerking.

Niet geautomatiseerde ontwerpprocessen versus automated engineering

In niet geautomatiseerde ontwerpprocessen gaat namelijk veel tijd en geld verloren door de vele handmatige acties en is er een grote kans op fouten. Betrokken partijen werken vaak op eigen eilandjes in diverse fasen van het ontwerpproces. Daarbij werken ze met eigen softwarepakketten met als gevolg dat de uitwisseling van gegevens handmatig en niet real-time plaatsvindt. Wanneer zich veranderingen voortdoen gedurende het ontwerpproces, moeten deze steeds opnieuw doorgerekend worden. Foutgevoelig en tijd vertragend.

Automated engineering gaat uit van één proces waarbinnen je integraal samenwerkt met collega’s van andere disciplines en bedrijven. Het verbindt alle teken- en rekenprogramma’s van alle betrokken binnen het ontwerpproces. Daardoor staan alle engineering en ontwerpdata centraal en werkt iedereen integraal met dezelfde gegevens. Bij een verandering in het ontwerp zorgen de slimme algoritmen ervoor dat alle multidisciplinaire relaties direct mee veranderen. Hierdoor behoort handmatig werkt tot het verleden en werkt iedereen continu met actuele data. Door deze automatisering blijft er meer tijd over voor taken waar ingenieurs echt goed in zijn, namelijk ontwerpen en engineeren.

Geef een versnelling aan je werk

Deze automatisering helpt ingenieurs een versnelling te geven aan hun werk zowel in het ontwerpproces als tijdens de productie- en beheerfase. Het biedt voordelen als tijdswinst, minder fouten in het ontwerp, besparing van ontwerpkosten én biedt vele nieuwe mogelijkheden. Via parametrisch ontwerpen (Parametric Engineering) en koppelingen met allerlei applicaties, zoals Eindige-Elementen Software (FEM) en BIM (Tekla, Revit, IFC), kun je ook deze applicaties benutten. De mogelijkheden zijn oneindig en dat alles zonder dure ontwikkelaars in te moeten huren. Je kunt hier zelf mee aan de slag!

Hoe te beginnen met automated engineering?

Ben je al begonnen met parametrisch ontwerpen en wil je je engineeringproces verder automatiseren? Maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan kan de cursus Automated Engineering je daarbij helpen.

Dr. ir. Jeroen Coenders (White Lioness technologies) is dé expert op het gebied van parametrisch ontwerpen en automated engineering. Tijdens deze cursus licht hij de mogelijkheden van automated engineering toe en leer je zelf hands-on oplossingen te bouwen. Jeroen Coenders heeft zijn sporen op dit vakgebied dik verdiend. Als constructeur was hij betrokken bij complexe projecten in binnen- en buitenland, zoals station Arnhem, en automatiseert hij al twintig jaar gebouwontwerp. Hij heeft bij Arup in Amsterdam de eerste groep in de wereld met de naam ‘computation’ opgericht. Zijn huidige bedrijf White Lioness technologies is gespecialiseerd in digitale ontwerptechnologie via hun Packhunt platform.

Cursusleider

dr. ir. Jeroen Coenders

White Lioness technologies

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen