Energie- en elektrotechniek
Watermanagement en waterzuivering

Aquathermie: de toekomst van duurzame warmtevoorziening

Aquathermie heeft zich in Nederland gepositioneerd als een veelbelovende technologie voor de verduurzaming van de energievoorziening. Met de focus op het onttrekken van warmte uit oppervlaktewater en het benutten daarvan voor verwarming, biedt aquathermie een duurzame en lokale energiebron die uitstekend aansluit bij de doelen van de energietransitie.

Nederland, met zijn uitgebreide netwerk van rivieren, meren en andere watermassa’s, heeft de infrastructuur en de geografische voordelen om aquathermie op grote schaal in te zetten. Er dient echter nog veel te gebeuren op het gebied van technologische ontwikkeling, beleidsvorming en opschaling van projecten om het potentieel van aquathermie echt te gaan benutten.

Kleine projecten en testen
Tot enkele jaren geleden lag de focus van aquathermie vooral bij kleinschalige, lokale projecten die aquathermie testen en demonstreren. De focus ligt op het winnen van warmte uit oppervlaktewater en op het ontwikkelen van innovatieve warmtepompen en warmtewisselaars die de efficiëntie van de systemen verbeteren. Tegelijkertijd worden er methoden ontwikkeld om de integratie van aquathermie in bestaande infrastructuren zoals stadsverwarming en hybride netwerken te vergemakkelijken. Het combineren van aquathermie met andere hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, kan bijdragen aan een nog stabielere en duurzamere energievoorziening. Het gebruik van aquathermie is vooral veelbelovend in stedelijke gebieden waar de vraag naar warmte hoog is en waar grote waterlichamen in de buurt zijn. En daaraan wordt gewerkt.

Nieuwe Warmte NU: groot potentieel
Het project Nieuwe Warmte NU is een van de belangrijkste initiatieven in Nederland gericht op het opschalen van aquathermie en richt zich op de ontwikkeling van grootschalige aquathermie systemen voor stedelijke warmtevoorzieningen. Het Nationaal Groeifonds heeft 200 miljoen euro vrijgemaakt voor het project.

Door heel Nederland zijn vliegwielprojecten en innovaties geselecteerd voor het programma. In de vliegwielprojecten werken verschillende partijen samen om huizen, gebouwen en/of glastuinbouw van het aardgas af te halen. De innovaties gaan over het ontwikkelen van nieuwe technologieën en nieuwe oplossingen op het gebied van duurzame warmte. De vliegwielprojecten lopen al volop en vanaf dit jaar zullen, na succesvolle demonstraties, de innovaties beschikbaar zijn voor projecten. Bij elk daarvan is ook al een eindgebruiker betrokken die de intentie heeft om de innovatie toe te passen.

Samenwerking
Het programma Nieuwe Warmte NU brengt bedrijven, zoals energieorganisaties, waterbeheerders, onderzoeksbureaus en burgers en overheden samen om de realisatie te versnellen en kennis en ervaringen te delen. Deze samenwerking is cruciaal om de benodigde schaalvoordelen te realiseren en de technologie verder te ontwikkelen. Ook wordt er nauw samengewerkt met belanghebbenden op het gebied van wet- en regelgeving, aangezien de onttrekking van warmte uit waterlichamen altijd gepaard gaat met milieukundige overwegingen en vergunningen.

Draag jij ook bij?
Met de ambities van Nederland om in 2050 klimaatneutraal te zijn, biedt aquathermie een concrete oplossing voor het verlagen van CO2-uitstoot. Ben jij in je werk als technisch professional in betrokken bij aquathermie en wil je alles leren over de technische, financiële, organisatorische en juridische aspecten van aquathermie? Volg dan de postacademische cursus Aquathermie.

Programmamanager

Cursusleider

Energie- en elektrotechniek

Marco van Schaik

Adviseur gebiedsontwikkeling en energietransitie

“Aquathermie is een ontdekkingsreis. Niets is mooier dan elkaars ervaringen op die reis met elkaar delen.”

Waarom PAOTM

  • De nieuwste postacademische kennis en kunde
  • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
  • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
  • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Gerelateerde cursussen