Projectmanagement en procesmanagement

Altijd grip op je project met Systems Engineering

De grootste uitdaging bij elk omvangrijk project is om van begin tot eind grip te houden op het complete proces. Daarvoor is het cruciaal dat alle partijen goed samenwerken, dat de informatiestroom overzichtelijk wordt gekanaliseerd en dat de voortgang van het project zorgvuldig wordt bewaakt. Geen eenvoudige opgave, maar Systems Engineering kan daarbij helpen.

Het belang van Systems Engineering

In de kern is Systems Engineering (SE) het verantwoord vastleggen en implementeren van klant- en systeemeisen, het maken van goede afspraken en het delen van informatie. Op deze manier worden misverstanden, faalkosten, vertragingen en schadeclaims voorkomen. En niet te vergeten: door SE sluit het resultaat vaak beter aan op de wensen van de klant.

Wanneer men begint met SE ligt de focus in eerste instantie op het schrijven en beheren van eisen en het vastleggen en strikt volgen van processen. Vervolgens wordt het daarna vaak toegepast in het expliciet maken van ontwerpkeuzes. Maar hoe meer je ermee gaat werken, hoe meer je uiteindelijk systeemarchitectuur gaat toepassen. Met deze architectuur wordt de samenhang van het hele systeem vastgelegd, met oog voor de behoefte, het gebruik en de noodzakelijke functionaliteiten, maar ook de afweging van de systeem concepten en toepassing ervan. Zo houd je continu aandacht voor de integraliteit van het systeem en het voldoen aan de behoefte van zowel de klant als de gebruiker ervan.

Maak kennis met expert Paul Schreinemakers

Iemand die alles weet over Systems Engineering is Paul Schreinemakers van How2SE. Hij is gecertificeerd als ESEP (Expert Systems Engineering Professional) en hij deelt zijn kennis graag in de PAOTM cursussen Introductie Systems Engineering en Systeem architectuur en integraal ontwerpen met SE.

Met zijn jarenlange ervaring in de GWW-sector, ruimtevaart, defensie en industrie heeft Paul een enorme kennis en kunde opgebouwd, die hij graag toepast bij klanten en doorgeeft aan cursisten. Paul heeft aan de wieg gestaan van Systems Engineering in Nederland en een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming komen van de Leidraad Systems Engineering, de Nederlandse richtlijn voor SE in de spoor-, water- en wegen infrastructuur.  Voor Paul is SE de gebalanceerde combinatie van proces, inhoud en competenties.

SE toegepast bij verlenging metrolijn Rotterdam – Hoek van Holland

Eind maart 2023 werd de langverwachte verlenging van de metrolijn Rotterdam – Hoek van Holland in gebruik genomen. Na de bouw en transformatie van de treinverbinding Rotterdam – Hoek van Holland naar een metrolijn moest er een lang ingebruikname traject worden doorlopen.  Er is daarom voor de verlenging van het traject al vanaf het begin gekozen voor een intensiever gebruik van System Engineering, waarbij de hulp van How2SE is ingeschakeld. Samen met het projectteam en de opdrachtnemer heeft How2SE de basis kunnen leggen voor de verificaties en de aantoonbaarheid op orde gebracht.

Wil je meer leren over de verdere toepassing van SE?

Bekijk dan de verdiepende cursus Systeem architectuur en integraal ontwerpen met SE of de Introductie Systems Engineering onder leiding van Paul Schreinemakers.

 

Foto: Sneeuwvlakte, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Cursusleider

Paul Schreinemakers MSc

How2SE

Programmamanager

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen