Paalfunderingen voor civiele constructies

€ 1.895 excl. btw
4 dagen
Cursus
12 KE/PE-punten Constructeursregister

Tijdens deze cursus leer je over alle facetten van de paalfundering: bestaande en nieuwe ontwerpmethodieken, uitvoering van een paalfundering en de ontwikkeling op het gebied van proefbelasten.

Alle aspecten van paalfunderingen

In deltagebieden worden bijna alle gebouwen en andere constructies op palen gefundeerd, zo ook in Nederland. Daarom wordt in één cursus aan alle facetten van de paalfundering aandacht besteed: zowel aan de bestaande en nieuwe ontwerpmethodieken als aan de uitvoering van een paalfundering en de ontwikkeling op het gebied van proefbelasten.

De cursus brengt de vele aspecten van een paalfundering samen, waaronder de laatste stand van de Eurocode, normering en nieuwe ontwikkelingen in de kennis. Daarnaast komt een aantal uitvoeringsaspecten aan de orde: theoretische en praktische beschouwingen over het heien van palen en lopend onderzoek naar het meenemen van installatie-effecten in EEM-berekeningen.

De verschillende ontwerpmethodieken worden verduidelijkt aan de hand van cases. Ook worden praktische rekenvoorbeelden gegeven voor alle soorten belastingen die op een paalfundering kunnen worden aangebracht door bijvoorbeeld hoogbouw, ophogingen, viaducten en dynamische belastingen.

Alle aspecten van paalfunderingen in één cursus

Na het volgen van deze cursus ken je de laatste stand van zaken wat betreft:

 • de ontwerp- en de uitvoeringsaspecten van paalfunderingen;
 • de regelgeving: de nieuwe NEN-normen en de invoering van de Eurocodes;
 • de ontwerpaspecten: nieuwe paaltypes, axiaal belaste palen, paalgroepen en paalplaatfunderingen, horizontaal belaste palen, op trek belaste palen, veerstijfheden bij statisch, wisselende en dynamische belasting, ankerpalen en zwelbelasting;
 • en heb je inzicht in slimme funderingsconstructies voor nieuwe uitdagende kunstwerken.

Bedoeld voor

Constructeurs, geotechnici en ontwerpers werkzaam bij: adviesdiensten Rijkswaterstaat, ingenieursbureaus, grote en gespecialiseerde aannemingsbedrijven, ambtenaren bouw- en woningtoezicht en docenten geotechniek.

Cursusleiders

 • Geotechniek

  dr.ir. Mandy Korff

  Deltares

  “Doorgeven en uitwisselen van ervaringen is essentieel voor betere bouwprojecten. Dat gebeurt ook in PAOTM cursussen”

 • Geotechniek

  Kim Cohen

  Universiteit Utrecht

Deze cursus wordt beoordeeld met een

8,4

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst
 • "Interessante, leerzame cursus. Als geotechnisch adviseur met enige ervaring is een hoop al bekend, maar daardoor is de cursus goed te volgen en steek je makkelijker de details/ervaringen op die je nog niet weet. De sprekers waren ook enthousiast. Daarnaast is het altijd leuk om met enthousiaste medecursisten kennis te maken en ervaringen uit te wisselen tijdens de pauzes."
  Cursist werkzaam bij een geotechnisch ingenieursbureau
 • "Interessante en leerzame cursus met veel verschillende onderwerpen. De cursus was duidelijk en afwisselend."
  Dennis Scheven
  A&I Kwant Civiel BV
 • "Het was een zeer interessante en waardevolle cursus. De variëteit aan onderwerpen vond ik zeer goed. "
  Kris Collignon
  Tractebel Engineering
 • "Een leerzame cursus met een goede mix tussen theorie, ervaringen uit de praktijk en af en toe zelf aan de slag met een case. Aanrader voor zowel geotechnisch adviseurs als constructeurs."
  Eric Thijs
  Heijmans Infra
 • "Goed! Duidelijk en een goede toevoeging aan mijn arsenaal."
  Guido de Zeeuw
  ABT Ingenieurs in bouwtechniek
 • "Zeer interessant en gevarieerde onderwerpen, zeker een aanrader!"
  Jan de Vries
  Swinn

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.