Chemische Technologie – Mengen en Roeren

€ 1.690 excl. btw
1 dag
Cursus
Engels

Leer traditionele en nieuwe meng- en roertechnieken en verbeterde tools te gebruiken waarmee je je processen optimaliseert en opschaalt.

Homogeniteit verhogen en overdrachtssnelheden, reacties en structurele veranderingen controleren

Mengen is een fundamentele eenheidsoperatie in de chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Mengen vergroot de homogeniteit van een systeem door niet-uniformiteit of gradiënten in samenstelling, eigenschappen of temperatuur te verminderen. Naast het primaire doel van homogeniteit, omvatten secundaire doelstellingen van mengen de beheersing van warmte- en massaoverdrachtssnelheden, reacties en structurele veranderingen.

Het mengen en/of roeren van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen is een van de belangrijkste eenheidsbewerkingen. Voor verschillende mengwerkzaamheden in de industrie zijn verschillende soorten systemen nodig. Unieke ontwerpuitdagingen gelden voor chemicaliën of het mengen van voedsel, waarbij voedseleigenschappen zoals textuur, smaak, houdbaarheid en veiligheid in aanmerking moeten worden genomen. De apparatuur moet verschillende reologische eigenschappen aankunnen en toch effectief worden gereinigd. Hoewel het categoriseren van mengapparatuur moeilijk is, worden sommige mengers voornamelijk gebruikt voor vloeistoffen of poeders, terwijl andere worden gebruikt voor combinaties van vloeistoffen en poeders.

 • Vast-vast mengen: ervoor zorgen dat alle ingrediënten in een ontbijtgranendoos gelijkmatig worden gemengd om consistente voeding te bieden volgens de etikettering, voor textuureffecten of om een ​​specifieke smaak te geven.
 • Vast-vloeibaar mengen: de toevoeging van vaste stoffen aan vloeistoffen is betrokken bij de reconstitutie van vloeistoffen, zoals de toevoeging van koffie, melk en suiker aan heet water. De toevoeging van vloeibare aan vaste systemen is de sleutel tot de productie van veel voedselbeslagen, pasta’s en deegsoorten.
 • Vloeistof-vloeistof mengen: het creëren van vloeistof-vloeibare emulsies staat centraal bij de vervaardiging van margarines en smeersels.
 • Gas-vloeistofmenging: ervoor zorgen dat er voldoende lucht in de vloeistof van een fermentor (bioreactor) wordt gemengd om ervoor te zorgen dat de microbiële groei niet door zuurstof wordt beperkt.

Hoe moeten nieuwe mengproblemen worden opgelost?
Oplossingen voor nieuwe mengproblemen vereisen antwoorden op de vraag “Waarom?” en “Hoe?”. Deze vraag kan het beste worden beantwoord als je zowel het proces als de onderliggende fundamenten goed begrijpt. Dit vereist discussie met zowel operatie- als ontwikkelingschemici. Het is vaak goed om de vraag opnieuw te stellen: “Hoe kunnen we dit opschalen?” als “Hoe kunnen we de procesapparatuur verkleinen om de fabrieksomstandigheden in het laboratorium nauwkeurig na te bootsen?” Deze vraag opent vaak de deur voor discussies over geometrische gelijkenis en het matchen van mengomstandigheden. Een goed experimenteel ontwerp gebaseerd op inzicht in mengmechanismen is van cruciaal belang voor het verkrijgen van bruikbare gegevens en robuuste oplossingen.

Na het voltooien van deze cursus kun je:

 • Nuttige methoden voor mengprocessen ontwikkelen
 • Gebruik maken zowel traditionele correlaties als steeds effectievere methoden, zowel voor experimenten als voor simulatie en modellering van complexe operaties
 • Gebruik maken van verbeterde tools voor de ontwikkeling van schaalbare operaties.
 • Deze technologieën evalueren en effectief gebruiken bij procesontwikkeling en opschaling

Bedoeld voor
De cursus is bedoeld voor ingenieurs, technologen, ontwerpers met een chemische, procesmatige, technologische of mechanische achtergrond op bachelor- of masterniveau.

Binnen het programma kun je nog zes andere cursussen volgen. Bekijk ze allemaal op de pagina Chemische Technologie.

Cursusleider

drs. ir. Johan Krop

PAOTM wordt gemiddeld beoordeeld met een

8,3

Programmamanager

Waarom PAOTM

 • De nieuwste postacademische kennis en kunde
 • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
 • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
 • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.