Leer traditionele en nieuwe meng- en roertechnieken en verbeterde tools te gebruiken waarmee je je processen optimaliseert en opschaalt.
Mengen is een fundamentele eenheidsoperatie in de chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Mengen vergroot de homogeniteit van een systeem door niet-uniformiteit of gradiënten in samenstelling, eigenschappen of temperatuur te verminderen. Naast het primaire doel van homogeniteit, omvatten secundaire doelstellingen van mengen de beheersing van warmte- en massaoverdrachtssnelheden, reacties en structurele veranderingen.
Het mengen en/of roeren van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen is een van de belangrijkste eenheidsbewerkingen. Voor verschillende mengwerkzaamheden in de industrie zijn verschillende soorten systemen nodig. Unieke ontwerpuitdagingen gelden voor chemicaliën of het mengen van voedsel, waarbij voedseleigenschappen zoals textuur, smaak, houdbaarheid en veiligheid in aanmerking moeten worden genomen. De apparatuur moet verschillende reologische eigenschappen aankunnen en toch effectief worden gereinigd. Hoewel het categoriseren van mengapparatuur moeilijk is, worden sommige mengers voornamelijk gebruikt voor vloeistoffen of poeders, terwijl andere worden gebruikt voor combinaties van vloeistoffen en poeders.
Hoe moeten nieuwe mengproblemen worden opgelost?
Oplossingen voor nieuwe mengproblemen vereisen antwoorden op de vraag “Waarom?” en “Hoe?”. Deze vraag kan het beste worden beantwoord als je zowel het proces als de onderliggende fundamenten goed begrijpt. Dit vereist discussie met zowel operatie- als ontwikkelingschemici. Het is vaak goed om de vraag opnieuw te stellen: “Hoe kunnen we dit opschalen?” als “Hoe kunnen we de procesapparatuur verkleinen om de fabrieksomstandigheden in het laboratorium nauwkeurig na te bootsen?” Deze vraag opent vaak de deur voor discussies over geometrische gelijkenis en het matchen van mengomstandigheden. Een goed experimenteel ontwerp gebaseerd op inzicht in mengmechanismen is van cruciaal belang voor het verkrijgen van bruikbare gegevens en robuuste oplossingen.
Na het voltooien van deze cursus kun je:
Bedoeld voor
De cursus is bedoeld voor ingenieurs, technologen, ontwerpers met een chemische, procesmatige, technologische of mechanische achtergrond op bachelor- of masterniveau.
Binnen het programma kun je nog zes andere cursussen volgen. Bekijk ze allemaal op de pagina Chemische Technologie.
Het programma volgt binnenkort.
Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare data en locaties. Je kunt direct inschrijven door op de button ‘Inschrijven’ te klikken.
Zijn er meerdere medewerkers geïnteresseerd in dezelfde cursus, wil je met het hele team kennis verrijken of de eigen praktijk centraal stellen? Dan kan een incompany cursus interessant zijn. We denken graag met je mee over de mogelijkheden. PAOTM heeft ruime ervaring in het organiseren van incompany cursus in veel technische velden voor een breed scala aan bedrijven. Je kunt ervoor kiezen een bestaande cursus incompany te laten organiseren voor meerdere medewerkers. Heb je echter een specifiek organisatie- of afdelingsvraagstuk, dan kunnen we ook een unieke cursus samenstellen. Voor elk maatwerkverzoek gaan we in ons netwerk bij universiteiten, kennisinstituten en het bedrijfsleven op zoek naar de juiste docenten die jullie team van de gewenste kennis kunnen voorzien. Aan de hand van jullie opleidingsvraag, leerbehoeften en organisatiedoelen stellen we vervolgens een cursus samen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met één van onze programmamanagers of vul het formulier hieronder in. We doen je graag een passend aanbod.
"*" geeft vereiste velden aan
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!
Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.
In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!
In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.