Chemische Technologie – Extractie

€ 845 excl. btw
1 dag
Cursus
Engels

Deze cursus behandelt raffinaat- en extractlagen, evenwichtsextractieprocessen, overstromingssnelheden en extractiekolommen.

Inzicht in en rekenen aan scheidingstechnieken

Een oplosmiddel kan worden gebruikt om een ​​component uit een vloeistofmengsel te extraheren wanneer het ternaire fasediagram een ​​L-L-fasesplitsing heeft. Het verbruikte oplosmiddel wordt vaak teruggewonnen (meestal door destillatie) en hergebruikt in het extractieproces.

De selectie van oplosmiddelen is voornamelijk gebaseerd op selectiviteit en capaciteit. De voordelen van extractie zijn de mogelijkheid van lage temperaturen om onstabiele moleculen te beschermen. Dit maakt de processen energie-efficiënt en geeft de mogelijkheid om componenten met azeotropen of lage relatieve vluchtigheid te scheiden. De zwakke punten van extractie zijn dat sommige apparatuur erg ingewikkeld en/of duur kan zijn en de complexiteit van het massascheidingsmiddel: terugwinning, recycling, opslag. Dit maakt het moeilijker om te modelleren en op te schalen dan destillatie.

Bij extractie gaat het doorgaans om het overbrengen van een gewenst product van het ene ongewenste mengsel naar het andere ongewenste mengsel. Dit betekent dat er stroomafwaartse stappen voor het terugwinnen van oplosmiddelen en producten nodig zijn. De oplosmiddelen kunnen brandbaar, giftig en duur zijn.

Aan de slag met scheidingstechnieken

Doelen:

  • Leg de principes van vloeistof-vloeistofextractie en de toepassing ervan uit
  • Noem enkele redenen om vloeistof-vloeistofextractie te verkiezen boven andere scheidingstechnieken zoals destillatie
  • Maak onderscheid tussen de raffinaat- en extractlagen
  • Los de algemene transportvergelijking en drijvende krachten op
  • Bereken de hoeveelheden en samenstellingen in beide fasen van een eenfasig evenwichtsextractieproces met behulp van de hefboomregel
  • Kies apparatuur voor vloeistof-vloeistofextractie
  • Bereken overstromingssnelheden voor volgepakte torens
  • Massaoverdracht in mengers en kolommen uitleggen
  • Bepaal de grootte van extractiekolommen met meerdere compartimenten

Tijdens de cursus kijken we naar een conceptueel ontwerp van extractors waarbij het oplosmiddel wordt geselecteerd en het aantal theoretische fasen wordt berekend door gebruik te maken van verschillende tools: McCabe-Thiele (grafisch), Kremser (analytisch), S-factor-methode (fase voor fase), Hunter-Nash (grafisch). Op basis van het resultaat van dit conceptuele ontwerp wordt de apparatuur geselecteerd en wordt het definitieve ontwerp uitgevoerd.

Na de cursus kun je:

  • Een ontwerp maken voor een extractieproces voor temperatuurgevoelige en reactieve componenten, dichtbij kook-/smeltpunten, verwijdering van sporencomponenten (hoge kookkosten), producten met een hoog kookpunt in water (fosforzuur uit water), Azeotropen.
  • Een ideale oplosmiddelselectie maken met de volgende eigenschappen: hoge selectiviteit voor de opgeloste stof, hoge capaciteit om opgeloste stof op te lossen, minimale oplosbaarheid in de drager, andere vluchtigheid dan opgeloste stof, stabiel, inert, lage viscositeit, niet giftig / niet ontvlambaar, beschikbaar, matige grensvlakspanning, groot dichtheidsverschil met drager, goede bevochtigingseigenschappen.

Bedoeld voor

De cursus is bedoeld voor ingenieurs, technologen, ontwerpers met een chemische, proces-, technologische of mechanische achtergrond op bachelor- of masterniveau.

Binnen het programma kun je nog zes andere cursussen volgen. Bekijk ze allemaal op de pagina Chemische technologie.

Cursusleider

drs. ir. Johan Krop

PAOTM wordt gemiddeld beoordeeld met een

8,3

Programmamanager

Waarom PAOTM

  • De nieuwste postacademische kennis en kunde
  • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
  • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
  • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Veelgestelde vragen

Geen startdatum bekend

Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.

Inschrijven interesselijst

Onze corporate partners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!

Schrijf je nu in

Download de studiegids

In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.