Deze cursus behandelt raffinaat- en extractlagen, evenwichtsextractieprocessen, overstromingssnelheden en extractiekolommen.
Een oplosmiddel kan worden gebruikt om een component uit een vloeistofmengsel te extraheren wanneer het ternaire fasediagram een L-L-fasesplitsing heeft. Het verbruikte oplosmiddel wordt vaak teruggewonnen (meestal door destillatie) en hergebruikt in het extractieproces.
De selectie van oplosmiddelen is voornamelijk gebaseerd op selectiviteit en capaciteit. De voordelen van extractie zijn de mogelijkheid van lage temperaturen om onstabiele moleculen te beschermen. Dit maakt de processen energie-efficiënt en geeft de mogelijkheid om componenten met azeotropen of lage relatieve vluchtigheid te scheiden. De zwakke punten van extractie zijn dat sommige apparatuur erg ingewikkeld en/of duur kan zijn en de complexiteit van het massascheidingsmiddel: terugwinning, recycling, opslag. Dit maakt het moeilijker om te modelleren en op te schalen dan destillatie.
Bij extractie gaat het doorgaans om het overbrengen van een gewenst product van het ene ongewenste mengsel naar het andere ongewenste mengsel. Dit betekent dat er stroomafwaartse stappen voor het terugwinnen van oplosmiddelen en producten nodig zijn. De oplosmiddelen kunnen brandbaar, giftig en duur zijn.
Doelen:
Tijdens de cursus kijken we naar een conceptueel ontwerp van extractors waarbij het oplosmiddel wordt geselecteerd en het aantal theoretische fasen wordt berekend door gebruik te maken van verschillende tools: McCabe-Thiele (grafisch), Kremser (analytisch), S-factor-methode (fase voor fase), Hunter-Nash (grafisch). Op basis van het resultaat van dit conceptuele ontwerp wordt de apparatuur geselecteerd en wordt het definitieve ontwerp uitgevoerd.
Na de cursus kun je:
Bedoeld voor
De cursus is bedoeld voor ingenieurs, technologen, ontwerpers met een chemische, proces-, technologische of mechanische achtergrond op bachelor- of masterniveau.
Binnen het programma kun je nog zes andere cursussen volgen. Bekijk ze allemaal op de pagina Chemische technologie.
Het programma volgt binnenkort.
Hieronder vind je een overzicht van de beschikbare data en locaties. Je kunt direct inschrijven door op de button ‘Inschrijven’ te klikken.
Zijn er meerdere medewerkers geïnteresseerd in dezelfde cursus, wil je met het hele team kennis verrijken of de eigen praktijk centraal stellen? Dan kan een incompany cursus interessant zijn. We denken graag met je mee over de mogelijkheden. PAOTM heeft ruime ervaring in het organiseren van incompany cursus in veel technische velden voor een breed scala aan bedrijven. Je kunt ervoor kiezen een bestaande cursus incompany te laten organiseren voor meerdere medewerkers. Heb je echter een specifiek organisatie- of afdelingsvraagstuk, dan kunnen we ook een unieke cursus samenstellen. Voor elk maatwerkverzoek gaan we in ons netwerk bij universiteiten, kennisinstituten en het bedrijfsleven op zoek naar de juiste docenten die jullie team van de gewenste kennis kunnen voorzien. Aan de hand van jullie opleidingsvraag, leerbehoeften en organisatiedoelen stellen we vervolgens een cursus samen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met één van onze programmamanagers of vul het formulier hieronder in. We doen je graag een passend aanbod.
"*" geeft vereiste velden aan
Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!
Er is nog geen startdatum bekend. Geen zorgen, je kunt je nu inschrijven op onze interesselijst. We informeren je direct zodra er een nieuwe datum is gepland.
In onze nieuwsbrief informeren we je maandelijks per e-mail over cursussen, opleidingen, nieuws en ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden van PAOTM. Kies daarbij zelf over welke onderwerpen je informatie wilt ontvangen!
In de studiegids staan, naast het cursusaanbod, ook de thema’s die we komend jaar verder gaan ontwikkelen. Wil je een compleet overzicht van onze cursussen en opleidingen in jouw vakgebied(en)? Vraag de Studiegids aan en ontvang hem digitaal.