Persoonlijke effectiviteit en leiderschap
Projectmanagement en procesmanagement

“Wat ik sterk vind: je krijgt tools die je vrijwel meteen kunt toepassen”

Ingenieurs leiden vraagt om persoonlijk leiderschap. Naast aandacht voor het te behalen doel en stellen van prioriteiten moet je ook weten hoe ingenieurs denken. Door de taal van de ander te spreken kun je positief richting geven en het team laten groeien. Maar hoe pak je dit effectief aan, in de soms weerbarstige praktijk? Onlangs spraken we de deelnemers van de laatste editie van de cursus Leidinggeven aan ingenieurs.

Waarom heb je voor deze cursus gekozen?

Dirk Boumans (VMengineering): “Ik ben sinds vier jaar binnen mijn organisatie teamleider. Dat gaat veelal op gevoel en gezond verstand. Na die 4 jaar werd het weleens tijd om meer achtergrond en inzicht te krijgen over deze rol: hoe werken bepaalde zaken nou eigenlijk? Een collega van mij had eerder de cursus Persoonlijk leiderschap gevolgd bij PAOTM.”

Isaac Barendregt (Ministerie van Defensie): “Ik ben bij het Ministerie van Defensie als projectingenieur werkzaam en wil me meer gaan richten op lijnmanagement en management aan technici. Deze cursus sloot precies aan op deze ambitie.”

Wat kenmerkt volgens jou leidinggeven aan technisch professionals?

Johan Exalto (Snetselaar Constructieve Ingenieurs): “Naar mijn idee zijn technici meer op de inhoud gericht. Vaak zijn ze ook meer ingetogen en introvert.”

Edward Koolmees (Mobilis): “Als je het hebt over het bouwen van sterke professionele relaties, wat eigenlijk de basis van leidinggeven is, zie ik daar niet direct verschil tussen technici en niet-technici. Deze basis van leiderschap, zoals we die in deze cursus hebben geleerd, is naar mijn idee universeel toepasbaar. Dus ongeacht het vakgebied. Je geeft immers altijd leiding aan mensen. Om dingen voor elkaar te krijgen is het beheersen van relaties daarin noodzakelijk.”

Joost van Heijst (VMengineering): “De toegevoegde waarde van een training zoals deze is dat je inzicht krijgt in de manier van benaderen van technici. Hoe je dit beter kan doen. Technici slaan anders aan dan bijvoorbeeld mensen in de zorg of in het onderwijs. Dus: de basis is hetzelfde, met een belangrijke plek voor vertrouwen en het versterken van professionele relaties met elkaar. En die relaties bouw je met technici op een andere manier. Dat maakt voor mij deze training juist zo zinvol.”

Hoe is de cursus je bevallen?

Teun Termeer (VMengineering): “Ik vond de setting van de training fijn. Met een groep die niet te groot is, is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht. Ale kijkt goed naar de groep. Hij stemt op basis hiervan af wat de groep nodig heeft. Daarnaast is het prettig dat er tussen de klassikale onderdelen ook ruimte is om te bewegen en naar buiten te gaan. Dat werkte goed om de oefeningen even te laten bezinken in een andere omgeving.”

Hoe beviel je de samenstelling en dynamiek van de groep?

Edward Koolmees (Mobilis): “Voor mij was de diverse samenstelling van de groep prettig. Goed om van elkaars ervaringen te leren. Gedurende de training hoor je vraagstukken en issues voorbijkomen die overeenkomstig zijn tussen alle organisaties. Ongeacht de grootte van het bedrijf.”

Isaac Barendregt (Ministerie van Defensie): “Ik heb bewust voor een externe training gekozen, omdat het mij leerzaam leek een dergelijke training te volgen met niet alleen mensen van mijn eigen organisatie maar vooral ook van andere organisaties.”

Kun je een verkregen inzicht of vaardigheid noemen die je straks meeneemt in je dagelijkse praktijk?

Joost van Heijst (VMengineering): “Wat ik heel sterk vind aan deze cursus is dat je tools krijgt die vrijwel meteen kunt toepassen. Daarin onderscheidt deze cursus zich ten opzichte van eerdere trainingen die ik op het vlak persoonlijke effectiviteit heb gevolgd.”

Isaac Barendregt (Ministerie van Defensie): “Een waardevol leerpunt voor mij was dat het aansturen van mensen niet alleen op inhoudelijk, maar vooral ook op menselijk niveau moet plaatsvinden. Daar was ik me voorafgaand aan de cursus nog onvoldoende van bewust.

Teun Termeer (VMengineering): “Er wordt je in deze cursus echt een spiegel voorgehouden. Je leert op een andere manier naar jezelf kijken.“

Wil jij ook vaardiger worden in het aansturen van anderen en samen met hen betere resultaten bereiken?

Met de cursus Leidinggeven aan Technici werk je gedurende vier dagen intensief samen. De opzet is kleinschalig en gericht op persoonlijke verdieping en praktische toepassing.

Cursusleider

Ale Riedstra

LMS Group

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen