Persoonlijke effectiviteit en leiderschap

Leidinggeven aan technici: voor iedereen die zich wil ontwikkelen in een leidinggevende rol

In gesprek met Alex Bos en Michiel Zandstra, deelnemers van de cursus Leidinggeven aan technici.

Onder leiding van cursusleiders Ale Riedstra en Janny Janssens hebben elf cursisten dit voorjaar een duik genomen in de theorie en praktijk van effectief leidinggeven. Dit interview geeft een kijkje in de leerervaringen en de impact van de cursus op het professionele leven van twee cursisten.

Maak kennis met de cursisten
Alex Bos is werkzaam bij het Ingenieursbureau van Amsterdam, hij begon zijn loopbaan direct na zijn studie bij hetzelfde bureau. Inmiddels heeft hij zich opgewerkt tot technisch manager voor diverse projecten binnen de GWW-sector met een focus op het herstel van bruggen en kademuren. Daarnaast vervult hij ook de rol van projectleider.

Michiel Zandstra is projectleider infrastructuur bij MUG Ingenieursbureau. Hij werkt aan verschillende projecten variërend van kleine tot grote infrastructuurprojecten in Groningen. Eind mei sloten beide heren de cursus Leidinggeven aan technici af en delen graag hun ervaringen en inzichten naar aanleiding van de cursus.

Waarom de cursus Leidinggeven aan technici?
Door een verandering van functie kwamen er uitdagingen op het professionele pad van Alex die hij het hoofd niet kon bieden. De cursus is voor hem een verlengde van zijn leertraject. Hij vroeg zich af hoe hij beter zou kunnen delegeren en hoe hij zijn tijd beter kon indelen. Timemanagement was ook iets wat Michiel triggerde om zich in te schrijven voor de cursus. Door vallen en opstaan heeft hij zichzelf veel geleerd, maar hij vond het nu de tijd om zijn management skills naar een hoger niveau te tillen.

Belangrijke inzichten
Tijdens de cursus leer je op diverse manieren om positief richting te geven aan het gedrag van anderen. Zo voerde Michiel een rollenspel met een acteur wat hem erg is bijgebleven. Alle theorie kwam hierin aan bod, van voorbereiding tot uitvoer. ‘Dan zie je dat een goede voorbereiding ervoor zorgt dat je meer uit een gesprek kunt halen en daardoor ervaar je meer rust over je werk’, aldus Michiel. Dit gaf een realistisch beeld van de uitdagingen waarmee hij als leidinggevende te maken krijgt en maakte de theorie tastbaar en relevant.

Op de vraag welke inzichten Alex heeft gekregen antwoordt hij resoluut: ‘Neem je tijd, behoud de rust en betrek de ander. Bouwen aan relaties, uit je werk stappen en op een ander niveau het gesprek voeren.’  Alex benoemt daarnaast ook het belang van de verschillende energieën van personen. Hij is zich er  bewuster van geworden dit te kunnen herkennen en daarop in te kunnen spelen. ‘Wanneer je inzicht hebt in de ‘bedrading’ van de ander en je je beter kunt verplaatsen, zal je de andere persoon beter meekrijgen waar je naartoe wilt’ aldus Alex.

Beide cursisten benadrukten de praktische toepasbaarheid van de cursusinhoud. Alex: ‘Wat ik geleerd heb, kon ik direct toepassen in mijn dagelijkse werk. Het bewustzijn van verschillende persoonlijkheidstypes binnen mijn team heeft me geholpen om beter in te spelen op individuele behoeften en sterke punten.’

Aanbeveling
Zowel Alex als Michiel raden de cursus van harte aan voor anderen in vergelijkbare functies. De inzichten die beide heren hebben opgedaan vinden zij waardevol voor iedereen die werkt met technici. Het helpt hen om niet alleen een beter leiding te geven, maar ook om het team naar een hoger niveau te tillen.

Benieuwd geworden?
Wil jij je leiderschapsvaardigheden verbeteren en effectief leren omgaan met de dynamiek van technische teams? Schrijf je dan in voor de cursus Leidinggeven aan technici op 14 oktober 2024, er zijn nog plaatsen beschikbaar. Ontwikkel je professionele capaciteiten en maak het verschil in jouw organisatie!

Foto links: Michiel Zandstra
Foto rechts: Alex Bos

Cursusleiders

  • Janny Janssens

    Accretio+
  • Ale Riedstra

    LMS Group

Programmamanager

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen