Glas is allang niet meer slechts een transparant materiaal dat ons uitzicht biedt en regen en wind buiten houdt. Tegenwoordig wordt glas steeds vaker toegepast in innovatieve constructies zoals daken, vloeren en zelfs bruggen. Deze ontwikkelingen vereisen een grondige kennis van de mechanische eigenschappen van glas en het vermogen om het materiaal op een duurzame, veilige en innovatieve manier te ontwerpen en berekenen. Onder leiding van Erwin ten Brincke, een gepassioneerd glas expert met een integrale visie, krijgen deelnemers tijdens de tweedaagse PAOTM-cursus ‘Ontwerpen en rekenen aan glasconstructies’ inzicht in de vele mogelijkheden van glas als constructiemateriaal.
Erwin werkt sinds 1999 bij ABT waar hij een indrukwekkende loopbaan heeft opgebouwd als constructeur, adviseur en manager. Zijn fascinatie voor glas begon tijdens zijn studie, toen hij betrokken werd bij het ontwerp van een glazen brug in de stationshal van Groningen. “Ik vond glas interessant omdat er nog weinig kennis over was,” legt hij uit. Sindsdien heeft hij een unieke expertise ontwikkeld, waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan. Hij is betrokken bij projecten als de Crystal Houses in Amsterdam en het Natural Pavilion op de Floriade, waar hergebruik van glas een belangrijke rol speelt.
“Glas is een uniek materiaal” vertelt Erwin. “Het biedt zowel architectonische waarde als technische mogelijkheden en speelt een cruciale rol in het verduurzamen van de bouwsector”. Volgens Erwin is glas veelzijdig omdat het zowel kan bijdragen aan energiebesparing als energieopwekking, bijvoorbeeld door de integratie van PV-cellen, een technologie waarbij zonnecellen worden geïntegreerd in glas. Daarnaast heeft de technologie voor de productie van glas de afgelopen decennia een enorme sprong gemaakt. Waar glas vroeger slechts in beperkte afmetingen beschikbaar was, zijn nu ruiten van maar liefst 21 meter mogelijk, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn.
Veel professionals weten nog onvoldoende over de veelzijdigheid van glas. Erwin: “Constructeurs en andere bouwprofessionals zijn vaak gericht op hun eigen expertise en missen de bredere context. Juist door breder te kijken en beter samen te werken, kunnen we duurzamer en innovatiever bouwen. Dit vraagt niet alleen technische kennis, maar ook een open houding en goede communicatieve vaardigheden. Ook dit willen we meegeven in de cursus.”
De cursus Ontwerpen en rekenen aan glasconstructies is zo opgebouwd dat deelnemers zowel theoretische kennis als praktische toepassingen aangereikt krijgen. Deze integrale aanpak zorgt ervoor dat deelnemers niet alleen leren rekenen aan glas, maar ook begrijpen hoe het materiaal past binnen de gehele bouwcontext. “Ze leren de mechanische eigenschappen van glas begrijpen volgens de NEN 2608-norm en krijgen inzicht in duurzaamheid, verbindingen en innovaties”, vertelt Erwin.
De cursus is bedoeld voor constructeurs, bevoegd gezag (overheid en gemeentes), specialisten uit de glasindustrie, bouwkundigen en architecten. Ook overheidsinstanties en toetsende instanties kunnen profiteren van de opgedane kennis. “Deelnemers willen vaak meer weten over de achtergronden van glas,” vertelt Erwin. “Waarom kiezen we bijvoorbeeld voor een gelaagde ruit? Dit soort inzichten helpt hen betere vragen te stellen en effectiever te communiceren met anderen in de keten.”
“Deelnemers komen met meer energie naar buiten dan waarmee ze binnenkwamen,” vertelt Erwin. “Naast kennisopbouw is er ook ruimte voor interactie en discussie, wat de cursus dynamisch en inspirerend maakt.” Erwin is enorm gemotiveerd om kennis te delen “Misschien plant ik een zaadje dat later tot bloei komt. Dat is mijn bijdrage aan een duurzamere wereld.” Hij geeft aan dat het een intensieve cursus is waar je veel leert en je inspirerende mensen ontmoet.
Benieuwd naar de mogelijkheden van glasconstructies en hoe deze toegepast kunnen worden in jouw werk? Schrijf je dan in voor de cursus Ontwerpen en rekenen aan glasconstructies en ontdek de kracht van glas als constructiemateriaal.
“Een must-have als je een mooie en veilige glasconstructie wil ontwerpen of maken. Via enthousiaste presentaties krijg je inzichten van ontwerp tot recycling: productie, ontwerpstrategie, berekening en duurzame innovatie.”