Projectmanagement en procesmanagement

Samenwerken in bouwteams: wat je moet weten over de herziening naar DG 2025

De Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020 heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een succesvol model voor samenwerking in de bouwsector. Bij deze populaire samenwerkingsvorm werken opdrachtgever en aannemer al vanaf de ontwerpfase intensief samen. Toenemend gebruik en praktijkervaringen hebben waardevolle inzichten opgeleverd. Na vijf jaar achten de auteurs, waaronder PAOTM-docenten Jaap de Koning en Andrea Chao, het tijd voor een herziening: DG 2025. Lees snel verder welke wijzigingen je kunt verwachten.

 Van DG 2020 naar DG 2025: Wat is er verbeterd?

De herziening van de Modelovereenkomst Bouwteam naar DG 2025 is ingegeven door de veelvuldige toepassing van bouwteams en de daarbij opgedane ervaringen. De auteurs, Jaap de Koning, Andrea Chao, Arno Hoevink, Joost Merema en Henberto Remmerts, signaleren op drie punten ruimte verbetering:

  1. Samenwerking: Hoewel samenwerking de kern vormt van een bouwteam, bleek uit de praktijk dat projecten soms vastliepen door onvoldoende samenwerking tussen alle betrokken partijen. Het herziene model zal daarom duidelijkere richtlijnen bieden om open communicatie, gedeelde doelen en een gezamenlijke visie te bevorderen.
  2. Risicobeheersing en kostenbeheersing: Er was behoefte aan meer aandacht voor het vroegtijdig identificeren van risico’s en beheersen van de uiteindelijke bouwkosten. DG 2025 introduceert daarom uitgebreidere afspraken om risico’s eerder te signaleren, beter te managen en onverwachte kostenoverschrijdingen te voorkomen.
  3. Flexibiliteit en maatwerk: De bouwsector staat voor uitdagingen zoals stijgende bouwkosten en complexe projecten. Het nieuwe model streeft naar meer flexibiliteit om beter in te spelen op de veranderende behoeften van opdrachtgevers en de sector als geheel.

Sneak preview herziening

Tijdens de Infratech deelden Jaap de Koning en Andrea Chao alvast de eerste blik op de aanstaande herzieningen.

Jaap de Koning: “Ons bouwteammodel is volop toegepast en er is daarmee veel ervaring opgedaan. Die ervaringen gebruiken we nu om het model te actualiseren en (beperkt) aan te passen. Met name op het vlak van beheersing en prijsvorming hebben we een paar veranderingen aangebracht.”

Andrea Chao benadrukt het nut van bouwteams: “Het doel is om het o zo belangrijke, doch vaak ongemakkelijke gesprek, van geld naar voren te trekken. Het voorkomen van (onplezante) verrassingen is een cruciale stap naar het realiseren van succesvolle bouwprojecten.”

Leer uit eerste hand meer over de toegevoegde waarde van een bouwteam

Samen delen ze hun kennis tijdens de PAOTM-cursus Samenwerken in bouwteams. Andrea Chao: “In deze cursus zullen we o.a. de 5 jaar aan ervaringen met het model bespreken, die de aankomende wijzigingen in DG2025 drijven.” Er wordt ingegaan op de belangrijkste eigenschappen van een bouwteam, wanneer het van toegevoegde waarde kan zijn, hoe je taken en verantwoordelijkheden moet verdelen en hoe een aanbesteding het beste kan aanbesteden.

Wil je meer leren over de voordelen, toepassing van een bouwteam? Of in 1 dag meer inzicht krijgen in het nieuwe model? Schrijf je dan in voor de cursus “Samenwerken in Bouwteams”.

Cursusleiders

  • Projectmanagement en procesmanagement

    drs. ing. Jaap de Koning

    Witteveen+Bos

    “Ik vind het leuk om op het scheidsvlak te zitten van aan de ene kant theorie in de zin van kennis opdoen, nieuwe dingen ontwikkelen, samenwerking met kennisinstellingen en aan de andere kant de praktijk. Want ik doe nog steeds projecten. Actief zijn op die grens is mijn bijdrage om de bouw een stukje beter en leuker te maken.”

  • Projectmanagement en procesmanagement

    Andrea Chao

    Bird & Bird LLP

    “In deze cursus zullen we o.a. de 5 jaar aan ervaringen met het model bespreken, die de aankomende wijzigingen in DG2025 drijven.”

Programmamanager

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen