Bouwkunde

Ruimte voor water en woningbouw: de kracht van drijvend bouwen

In gesprek met Rutger de Graaf over Drijvend Bouwen

In een tijd waarin klimaatverandering en ruimtegebrek Nederland voor grote uitdagingen stellen, biedt drijvend bouwen een innovatieve en duurzame oplossing. PAOTM sprak Rutger de Graaf, cursusleider van de cursus Drijvend Bouwen over de cursus.

Rutger de Graaf is civiel ingenieur en promoveerde aan de TU Delft op een onderzoek naar hoe steden water kunnen gebruiken om duurzamer en minder kwetsbaar te worden. Eén van die manieren was drijvend bouwen en daar focust hij zich al 17 jaar op. Rutger is medeoprichter en directeur van Blue21 waar hij met zijn team iedere dag werkt aan ontwerp, technologie en de realisatie van klimaatbestendige drijvende projecten in deltasteden wereldwijd. Hij vertelt ons graag meer over deze manier van klimaatadaptief bouwen.

Wat is drijvend bouwen?
Een drijvende constructie voldoet aan drie belangrijke elementen. Ten eerste is er een drijvende fundering: een platform waarop de bouw plaatsvindt. Daarnaast is een afmeersysteem nodig om te voorkomen dat het platform wegdrijft. Tot slot is er in de meeste gevallen een verbinding met het vaste land. Met drijvend bouwen kun je klimaatbestendig uitbreiden in beperkte ruimte.

Belang van drijvend bouwen
Klimaatverandering dwingt ons om anders te bouwen. Overstromingen, hevige regenval en bodemdaling zijn uitdagingen, zowel in Nederland als wereldwijd. Drijvend bouwen biedt hier een krachtige en innovatieve oplossing: het past bouwprojecten aan de omgeving aan en maakt ruimte voor wateropslag. Rutger benadrukt: “Nederland kampt met een groot woningtekort en tegelijkertijd moeten we extra ruimte vrijmaken voor water vanwege de toenemende regenval. Drijvend bouwen biedt een oplossing voor beide uitdagingen. Deze technologie stelt ons in staat om ruimte dubbel te benutten: zowel voor waterberging als woningbouw. Je gebruikt dezelfde vierkante meter voor beide doeleinden, dat is bijzonder interessant, zeker in een land waar ruimte schaars is.”

De toekomst van drijvend bouwen
De relevantie van drijvend bouwen neemt alleen maar toe. Rutger voorspelt een snelle groei in zowel nationale als internationale projecten. “Wat begon als een gek idee van een paar Nederlandse ingenieurs, wordt nu wereldwijd omarmd. Drijvend bouwen is uitgegroeid tot een serieuze optie op het hoogste beleidsniveau”, aldus Rutger.

De flexibiliteit van drijvend bouwen maakt het een toekomstgericht en aantrekkelijk alternatief, vooral in dichtbevolkte gebieden waar elke vierkante meter telt. De vraagstukken waar we momenteel voor staan zijn complex en vragen om nieuwe oplossingen. Drijvend bouwen is zo’n oplossing.

PAOTM Cursus Drijvend bouwen
In de cursus Drijven bouwen gaat Rutger hier dieper op in. “We hebben een divers docententeam, van architecten tot ingenieurs. Naast de technische aspecten komen ook projectmanagement, juridische kaders en praktische uitvoering aan bod. Deze integrale benadering zorgt ervoor dat deelnemers de cursus verlaten met een volledig overzicht, direct klaar om hun nieuwe kennis in de praktijk toe te passen”. De cursus onderscheidt zich door haar brede, multidisciplinaire aanpak.

Beleidsmakers, ingenieurs, architecten en wetenschappers vinden hun weg naar de cursus van PAOTM “Deze cursus is relevant voor iedereen die betrokken is bij ruimtelijke inrichting en klimaatadaptatie,” benadrukt Rutger. De cursus biedt niet alleen kennis, maar ook de kans om te netwerken met professionals uit diverse vakgebieden. Dit werd door eerdere deelnemers als een groot pluspunt ervaren.

Meld je aan
Wil je bijdragen aan de toekomst van duurzame ruimtelijke ontwikkeling? Schrijf je dan in voor de cursus Drijvend Bouwen op 9 april 2025. Samen bouwen we aan de toekomst. Klik hieronder op de cursus voor meer informatie en inschrijven.

Programmamanager

Cursusleider

Bouwkunde

dr.ir. Rutger de Graaf

Blue21

“De cursus Drijvend Bouwen geeft je unieke inzichten hoe deze innovatieve techniek het ruimtetekort in Nederland en wereldwijd kan oplossen.”

Waarom PAOTM

  • De nieuwste postacademische kennis en kunde
  • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
  • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
  • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Gerelateerde cursus