Waterbouwkunde

Ruimte voor de Rivier 2.0: Een integrale blik op de toekomst van onze rivieren

Nu het programma Ruimte voor de Rivier 2.0 definitief vorm krijgt, wordt de noodzaak van een brede kijk op riviermanagement steeds belangrijker. Bert Voortman, senior adviseur bij Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving en medecursusleider van de PAOTM-cursus Ruimte voor de Rivier 2.0, deelt zijn visie op de uitdagingen en kansen in het Nederlandse riviersysteem.

Een rivierensysteem in transitie

“Het meest zichtbaar zijn nu de problemen bij lage afvoeren,” legt Voortman uit. “We zien lage waterstanden waarbij de scheepvaart last heeft van drempels op de rivierbodem, waardoor schepen minder belading kunnen meenemen. Ook de natuur heeft er last van doordat uiterwaarden verdrogen,  nevengeulen minder meestromen en de verbinding met de hoofdgeul verdwijnt.

Tegelijkertijd blijft de uitdaging van klimaatverandering, met hogere en vaker voorkomende extreme rivierafvoeren en zeespiegelstijging actueel. “Dat is problematiek van verder weg, maar het wordt alleen maar zichtbaarder dat we daar uiteindelijk iets mee moeten,” benadrukt Voortman.

Innovatieve oplossingen voor complexe problemen

Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen is het meergeulen-langsdammenconcept. “Dit concept biedt een integrale oplossing voor verschillende uitdagingen,” vertelt Voortman enthousiast. “Door het aanleggen van langsdammen met geulen erachter, kun je het water opstuwen voor de scheepvaart, zorgen voor ecologische ontwikkeling, en tegelijkertijd ruimte creëren voor extreme afvoeren.”

Brede blik essentieel

De cursus is specifiek ontwikkeld voor professionals die betrokken zijn bij het riviermanagement. “Het programma raakt een breed spectrum aan belanghebbenden – van gemeentes en provincies tot waterschappen en rijkspartijen,” aldus Voortman. “Om je eigen belangen goed te kunnen behartigen, heb je een brede blik nodig op de complexiteit van het riviersysteem.”

Praktijkgerichte kennis

Het belangrijkste wat deelnemers meekrijgen is het besef van de breedte van zowel de problematiek als de beschikbare oplossingen. “De cursus stelt je in staat om door die complexiteit heen je eigen stukje goed te plaatsen, in relatie tot wat er bij andere partijen speelt,” zegt Voortman. “We stimuleren ook de uitwisseling tussen deelnemers uit verschillende werkvelden. Dat zorgt voor waardevolle kruisbestuiving.”

Van onderzoek naar uitvoering

De cursus besteedt uitgebreid aandacht aan lopende onderzoeken en hun praktische toepassingen. “Er is nog veel te onderzoeken en uit te zoeken,” vertelt Voortman. “We laten de hele breedte van de huidige onderzoeken zien. Dit geeft een goed genuanceerd beeld van de opties die naar voren komen als je vanuit laagwater, hoogwater of rivierbodembeheer kijkt. Het samenbrengen van deze perspectieven is een belangrijk deel van de keuzes die nu gemaakt worden. Meer dan in eerdere programma’s leggen we de nadruk op hoe we deze verschillende invalshoeken kunnen combineren.” Daarbij gaan we uitgebreid in op achtergrond en opzet van het programma Ruimte voor de Rivier 2.0.

Investeer in de toekomst van ons riviersysteem

Ben je werkzaam bij een overheidsorganisatie, adviesbureau of andere organisatie betrokken bij riviermanagement? De vierdaagse cursus Ruimte voor de Rivier 2.0 wordt gegeven op 25, 26 maart en 8, 9 april 2025. Tijdens deze dagen krijg je niet alleen inzicht in de laatste ontwikkelingen, maar leer je ook hoe je jouw rol effectief kunt vervullen binnen het complexe speelveld van integraal riviermanagement.

Klik hieronder op de cursus voor meer informatie en inschrijven.

Cursusleiders

  • Waterbouwkunde

    Bert Voortman

    Rijkswaterstaat
  • ir. Hermjan Barneveld

    HKV lijn in water BV

Programmamanager

Waarom PAOTM

  • De nieuwste postacademische kennis en kunde
  • Toegespitst op vraagstukken die spelen in een technische omgeving
  • Interactief en direct toepasbaar in de praktijk
  • Topdocenten vanuit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven

Gerelateerde cursussen