Woningen in Rozenburg verwarmd met 100% waterstof

ma 14 januari 2019

In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg start een proef om 24 appartementen te verwarmen met 100 procent waterstof. De proef van woningcorporatie Ressort Wonen, gemeente Rotterdam, netbeheerder Stedin en de bedrijven Bekaert Heating, Remeha en DNV GL is een primeur: nooit eerder zijn in Nederland huizen verwarmd met HR-ketels op pure waterstof.

‘Rozenburg is één van de pilotgebieden voor de energietransitie van de gemeente Rotterdam’, zegt Frans Desloover, directeur-bestuurder van Ressort Wonen. ‘De bewoners van het dorp zijn gewend te wonen en werken in een industriële omgeving. Misschien dat er daarom zoveel affiniteit is voor de proef. En natuurlijk zijn de bewoners ook tevreden met de deels gratis warmte voor hun huizen.’
 
Van het gas af
De waterstofproef is een vervolg op het Rozenburgse Power2Gas-project. Hierbij werd synthetisch aardgas geproduceerd voor de verwarming van appartementen. Vanaf begin 2019 wordt met groene stroom lokaal waterstof geproduceerd en via een apart gasnet naar het complex getransporteerd. Ketels verwarmen vervolgens ieder een deel van de woningen.

Waterstof volwaardig alternatief
Onlangs bleek uit onderzoek van Kiwa dat het huidige distributienet voor aardgas geschikt gemaakt kan worden voor waterstof. Het gebruik van waterstof in het bestaande gasnet kan in de toekomst een volwaardig alternatief zijn voor andere energiebronnen en verwarmingsoplossingen. Bijvoorbeeld voor historische binnensteden met veel monumentale panden, die niet goed te isoleren zijn en ongeschikt zijn voor alternatieve verwarmingsoplossingen, zoals all-electric of een warmtenet.

Ook in andere steden, provincies en bij bedrijven wordt volop gewerkt aan de energietransitie. Ben jij actief in de energiesector? Cursusleider Jaco Reijerkerk van Ekinetix, voorloper in een brede diversiteit aan ontwikkelingen waar duurzame energie wordt toegepast en opgeschaald, geeft op 28 en 29 maart in de cursus Waterstof voor professionals jou de basis voor toepassing van waterstof in jouw professionele omgeving. 

Bron: Ressort Wonen / Aedes
Foto: Ressort Wonen

None

Deel deze pagina