Waterstofeconomie in Rotterdam krijgt boost

ma 15 juli 2019

Het toepassen van waterstof krijgt de komende jaren in Rotterdam een flinke boost. De industrie in de stad wil haar CO2-emissie al voor 2030 aanzienlijk omlaag brengen. Blauwe waterstof biedt de oplossing. Zestien bedrijven en organisaties werken hiervoor samen in het project H-vision.

Waterstof bestaat al op grote schaal, maar bijna altijd is het gemaakt van steenkool of aardgas. Zulke grijze waterstof is niet duurzaam. Blauwe waterstof, waarbij de uitstoot wordt afgevangen, en groene waterstof, geproduceerd uit een hernieuwbare bron, zijn dat wel. Rotterdam ontwikkelt zich tot een hub waar op grote schaal blauwe en groene waterstof wordt gemaakt, gebruikt en verhandeld.

Van blauwe naar groene waterstof
H-vision richt zich eerst op het maken van blauwe waterstof. Dit doen zij op basis van aardgas en hergebruik van raffinaderijgas. De CO2 die vrijkomt slaan ze op in lege gasvelden onder de Noordzee. De waterstof wordt ingezet voor het opwekken van hoge temperaturen en voor de productie van elektriciteit. Blauwe waterstof baant daarna de weg voor groene waterstof. Die ontstaat via elektrolyse met stroom uit duurzame bronnen zoals offshore windparken. Er komt geen CO2 vrij. Voor het produceren van groene waterstof op industriële schaal is er op dit moment nog niet voldoende groene stroom.

Nieuwe waterstofinstallaties
Om de energiedoelen te bereiken gaat H-vision nieuwe waterstofinstallaties bouwen. De investering bedraagt naar schatting 2 miljard euro. Het project richt zich nu op detaillering van het technisch ontwerp, financiële onderbouwing, marktpositie en organisatie. De Maasvlakte is mogelijk een goede locatie voor de waterstoffabrieken. De eerste installatie kan begin 2026 de industrie in Rotterdam van koolstofarme waterstof voorzien.

20%
De C02-reductie dankzij het project loopt op van 2,2 miljoen ton in 2026 tot 4,3 miljoen ton in 2031. De emissiereductie is 16%. Met de waterstofinstallaties kan de industrie in Rotterdam maar liefst 20% van de nodige warmte en stroom op basis van blauwe waterstof produceren.

Waterstof in jouw professionele omgeving
Ook in andere steden, provincies en bij bedrijven wordt volop gewerkt aan de energietransitie. Ben jij ook betrokken bij het (gaan) toepassen van waterstof? Leer welke rol waterstof kan spelen in jouw professionele omgeving tijdens de cursus Waterstof voor professionals op 31 oktober en 1 november 2019. Cursusleider Jaco Reijerkerk MSc van Ekinetix, vertelt je alles over de eigenschappen en mogelijkheden van waterstof als koolstofvrije energiedrager.

Bron: Petrochem
Foto: opwegmetwaterstof.nl

None

Deel deze pagina