Vernieuwde cursusopzet Tunnelveiligheid: modulair en doelgroepgericht

vr 8 april 2022

In samenwerking met het Centrum Ondergronds Bouwen (COB) ontwikkelen we dit voorjaar de vernieuwde cursus Tunnelveiligheid. Met een flexibele, modulaire opzet is de cursus voor een bredere doelgroep interessant. We starten 12 mei met de basiscursus, waarin de gehele levenscyclus van een tunnel in beschouwing wordt genomen; van de eerste planvorming tot einde levensduur. Vervolgens zijn er verschillende verdiepingsmogelijkheden op het vlak van techniek, proces en wet- en regelgeving.

De vernieuwing van de cursus is ontwikkeld op basis van signalen uit het netwerk van het COB. Door de modulaire opzet en verschillende niveaus van diepgang is de nieuwe cursus voor meer mensen interessant. “Je kunt je beperken tot de basiskennis op het gebied van tunnelveiligheid of je verdiepen en specialiseren op een bepaald aspect of onderwerp.”, aldus Tom van Tintelen, een van de cursusleiders.

De basiscursus op 12 mei vormt het fundament van de cursus Tunnelveiligheid. Voor deelname is voorkennis niet nodig. Cursisten krijgen deze dag een goed beeld van het vakgebied. Onder het motto “doen is de beste manier van denken” ervaren deelnemers interactief wat een incident in een tunnel betekent. Welke actoren zijn daarin aanwezig, wat is hun rol, welke voorzieningen hebben zij in het kader van tunnelveiligheid tot hun beschikking en hoe wordt verdere escalatie voorkomen? Daarnaast worden alle aspecten van tunnelveiligheid op hoofdlijnen behandeld.

De verdiepingsmodules worden vervolgens aangeboden in drie categorieën: techniek, proces en wet- en regelgeving. Om ook in deze modules maximale flexibiliteit en effectiviteit te behouden bestaan ze uit een algemeen deel en een deel specifiek voor een bepaalde doelgroep. Net als in de basiscursus zijn interactie en zelf ontdekken de uitgangspunten.

Meer informatie over de vernieuwde cursusopzet en een toelichting op de verdiepingsmodules lees je op de website van het COB.  

Inschrijven voor de Basiscursus tunnelveiligheid kan hier. Schrijf je snel in, de eerste 6 inschrijvingen profiteren van 100 euro vroegboekkorting!

None

Deel deze pagina