Veel gemakkelijker sterke rapporten schrijven, het kan ├ęcht!

ma 14 mei 2018

Schrijver en PAOTM-trainer Jos Knippen over zijn beproefde aanpak:

Schrijven is voor de meeste mensen een taaie klus. De meesten proberen al schrijvend een samenhangend document te produceren. Waarbij de focus meer ligt op de eigen worsteling met inhoud en taal, dan op het perspectief en de verwachtingen van de lezer.

Als tekstschrijver herkende ik wel waar de problemen lagen, en om deze te tackelen, heb ik met enkele collega’s de training Opgeruimd denken en schrijven ontwikkeld. Deze leert professionals om veel gemakkelijker lezersgerichte teksten te schrijven. Op een manier die ingenieurs vertrouwd is: doel bepalen, ontwerpen en dan pas bouwen.

Schrijvers lopen tegen frustrerende problemen aan

Als je zonder doelgerichte methode documenten gaat schrijven, loop je al snel tegen veel frustratie aan. Wat ik van cursisten zoal hoor:

  • het writer’s block: niet weten waar en hoe te beginnen;
  • commentaar van collega's dat niet helpt (“tja, wat er nu mis mee is... eh... het lóópt gewoon niet...”);
  • tekstversies gaan heen en weer zonder dat de tekst fundamenteel verbetert;
  • het schrijfproces loopt bij een groepsproductie helemaal uit de hand.

Lezers ervaren weer heel andere problemen

Het rare is, dat door al die problemen bij het schrijven de lezer helemaal uit het zicht raakt. Terwijl we juist het stuk schrijven voor die ontvanger! Lezers klagen dan ook over heel andere problemen:

  • de titel stipt alleen het onderwerp aan;
  • er is geen goede inleiding die uitnodigt om te gaan lezen;
  • het is niet in één oogopslag helder wat de tekst wil overbrengen;
  • de tekst volgt de gedachtengang van de schrijver i.p.v. de informatiebehoefte van de lezer;
  • de schrijfstijl straalt geen enthousiasme uit.

Schrijven kan ook een leuke inhoudelijke puzzel zijn

Met Opgeruimd denken en schrijven bieden we een logische methode waarmee je alle problemen rond de productie van een document aanpakt. Als je dat eenmaal weet en beheerst, dan wordt het schrijven van een tekst een uitdagende inhoudelijke puzzel. Ook wanneer de benodigde kennis over meer mensen verspreid is en het om een team-productie gaat. Je maakt met gewone taal snel een opzet die je bij collega’s kunt checken of door je leidingevende laat accorderen. Als je deze fase met een team aanpakt, ontstaat er meteen als vanzelf draagvlak omdat eenieder inhoudelijk kan bijdragen. Pas dan schrijf je. Doelgericht, bijna als een invuloefening. Gemakkelijker dan dit wordt het niet!

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

None

Deel deze pagina