“Technici hebben een geweldig oog voor inhoud, en soms is er sprake van een blinde vlek”

vr 21 mei 2021

PAOTM voegt een Masterclass over leiderschap toe aan het curriculum. We spraken Ale Riedstra, trainer van The LMS Group en ontwerper van deze Masterclass Van talent naar Goud. We hadden het met hem over blinde vlekken en leiderschapsontwikkeling.

Een vierdaagse Masterclass over leiderschap, wat gaan deelnemers daar leren?

“Deelnemers leren zichzelf beter kennen en worden effectiever in het beïnvloeden van anderen. Het resultaat hiervan is dat persoonlijke kwaliteiten beter worden benut en doelen effectiever worden gehaald.

In essentie is dit het werk van The LMS Group. Tijdens corona was er veel tijd voor reflectie met onze opdrachtgevers. Een regelmatig terugkerende vraag was: ‘jullie werken nu bijna twintig jaar in technische omgevingen, wat is onze grootste blinde vlek?’ Ons antwoord is samengevat in deze Masterclass.  Zij combineert het beste uit de trainingen van The LMS Group met de ervaringen van drie unieke Nederlandse topsporters.”

Hoe zou je die blinde vlek omschrijven?

“Technici hebben een geweldig oog voor inhoud, voor datgene wat meetbaar en tastbaar is. En soms is er sprake van een blinde vlek. Bijna altijd gaat dit over motiveren, inspireren, het oplossen van gedoe tussen mensen of over omgaan met onzekerheid. Mijn missie, als ik dat grote woord mag gebruiken, is dat iedereen dit beheerst. Dat men zowel oog heeft voor wat meetbaar als niet-meetbaar is, en dat ze op beiden kunnen sturen. Deze Masterclass is een bijdrage daaraan.”

Wat betekent leiderschap voor jou?

“Bij leiderschap heb ik het over jouw en mijn leiderschap, over persoonlijk leiderschap. Dat gaat over hoe je als professional of leidinggevende dingen voor elkaar krijgt. In ons werk gebruiken wij het model Future-Engage-Deliver. In gewoon Nederlands: van professionals en leidinggevenden wordt gevraagd te weten waar ze naar toegaan, anderen daarvoor te enthousiasmeren en motiveren en het daarna samen waar te maken. Dat vraagt kennis over jezelf en vaardigheid in het omgaan met mensen.”

Waarom werken jullie in deze Masterclass samen met sporters?

“Drie Olympische topsporters kregen van ons de vraag: ‘Welke mindset en welk gedrag heb jij op jouw talent losgelaten zodat je uiteindelijk succes hebt behaald?’ Hun antwoorden gingen over inspiratie, focus, omgaan met botsende karakters, omgaan met tegenslag en omgaan met persoonlijke onzekerheden. Zie hier weer het drieluik: Future-Engage-Deliver. Door met hen te werken krijgt ons werk een praktisch gezicht: ‘zo doe je dat, jezelf en anderen leiden’.”

Waarom een Masterclass van vier dagen?

“Er is een groot verschil tussen een concept mentaal begrijpen of een vaardigheid beheersen. Theoretisch weet ik echt wel hoe ik moet samenwerken met bepaalde personen of hoe ik moet reageren als ik onzeker ben. Maar toch lukt dat met enige regelmaat niet. Het goede nieuws is: vijftien jaar geleden was ik er ronduit slecht in. Door gerichte training en coaching heb ik me ontwikkeld, terwijl ik wel mezelf ben gebleven. Hoe? Ik heb mezelf beter leren kennen, ben bewuster geworden, snap beter hoe anderen in elkaar zitten en heb concreet geoefend. En oefening kost tijd, daar gebruiken we de vier dagen voor.”

Je hebt het weinig over de drie sporters, waarom is dat?

“Omdat deze Masterclass niet over sport gaat. Het gaat over de weg naar succes toe, over wat jij en ik moeten doen om datgene waar wij aanleg voor hebben tot bloei te brengen. Wij werken samen met Anky van Grunsven, Ron Zwerver en een teamcoach. Waarom dit uniek is? Omdat we hier werken met drie mensen die weten wat het is om het beste uit zichzelf te halen. Zij weten als geen ander wat het is om doelgericht te blijven werken, ook als de verwachtingen hoog zijn of het tegen zit. Daar gaat het over in deze Masterclass. Het gaat over jou, jouw groei en hoe jij verschil maakt. En daarin kunnen we leren van mensen die daar ervaren in zijn.”

Waarin onderscheidt deze Masterclass zich van andere trainingen?

“In deze Masterclass inspireren, trainen en coachen we je. Je krijgt concreet advies, feedback, tips en technieken om het geleerde persoonlijk toe te kunnen passen. Dat doen we op onze manier: rechtdoorzee en persoonlijk. Wij zijn onszelf, brengen geen grote verhalen of vage theorieën. Ervaring leert dat deze aanpak van The LMS Group aansluit op de leerstijl van technici.”

Hoe houden jullie rekening met covid?

“Wij werken altijd in kleine groepen, ook al voor corona. Eenvoudigweg omdat iedereen dan persoonlijke aandacht en coaching kan krijgen. Wat we nu toevoegen zijn ruimere zalen. En het landgoed waar we zitten (De Ruwenberg in St Michielsgestel) is maximaal ingericht op de huidige eisen. En, niet te vergeten: partners mogen bijna kosteloos mee. Terwijl deelnemers gericht leren mogen zij genieten van het goede leven op De Ruwenberg. Op deze manier dragen wij wellicht ook nog een steentje bij aan vakantieplezier in een coronajaar.
 

Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.vantalentnaargoud.nl

Bekijk de terugblik op de succesvolle 1-daagse training 'The best of':

 

Deel deze pagina