Sneller, goedkoper én plezieriger bouwen. Wie wil dat nu niet?

ma 17 februari 2020

Een bouwproject opleveren binnen budget, binnen de vastgestelde tijd, tegen lagere netto kosten, van goede kwaliteit én met meer werkplezier? Klinkt haast onmogelijk toch? Maar niets is minder waar, zo bleek tijdens de Kennissessie Bouwteams. Want door te werken met een bouwteam en door gebruik te maken van prefab-elementen werd de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Weert op alle fronten succesvol opgeleverd.
  
Kennissessie Bouwteams voor waterschappen

Maar liefst 75 geïnteresseerden verzamelden zich op 28 januari jl. bij de TU Delft om meer te leren over het succes van bouwteams, specifiek voor waterschappen. Andrea Chao (advocaat bij Simmons & Simmons) trapte de middag af door meer inzicht te geven in de verschijningsvormen en innovaties van het bouwteam. Quinten Niekrake (adviseur contracteren bij Witteveen+Bos) gaf inzicht in de do’s en don’ts bij het samenwerken in een bouwteam. En als klap op de vuurpijl deelde Har Coenen (manager afdeling projectmanagement, Waterschapsbedrijf Limburg) zijn ervaringen uit de waterschapspraktijk. Met verbluffende resultaten. RWZI Weert werd een jaar sneller gerealiseerd, met 15% minder kosten, 30% minder eigen uren en een betere arbeidsbeleving.

Samenwerken als sleutel voor succes
Samenwerking. Dat is waar het in een bouwteam allemaal om draait. Har Coenen gaf de deelnemers een aantal tips. Zorg dat je van tevoren de koppen bij elkaar steekt om de scope, kansen en risico’s op tafel te leggen, nog voordat je prijzen bepaalt gaat maken. Zorg dat het contact centraal staat in plaats van het contract. En zorg dat je als bouwteam een procescoach hebt om het geheel in goede banen te leiden. Als je dat voor elkaar krijgt, kun je vervolgens in alle rust met elkaar werken aan het project. Dat bespaart een hoop tijd, geld en stress en leidt uiteindelijk tot meer werkplezier.
 
Start je eigen bouwteam
"Onwijs bedankt voor het verhaal en de mooie voorbeelden, ik ben diep onder de indruk", aldus Mirjam van Strij de Regt (Waterschap Hollandse Delta), één van de vele enthousiaste deelnemers. Wij blikken terug op een inspirerende middag. Benieuwd naar hetgeen er besproken is tijdens de kennissessie? Download dan de presentatie. Ben je getriggerd door dit verhaal en wil jij je volgende project ook zo succesvol opleveren? Schrijf je dan in voor de cursus Samenwerken in bouwteams op 24 maart in Gouda.

None
None

Deel deze pagina