Slim rekenen aan lichtgewicht constructies

vr 13 april 2018

TU Delft gaat een onderzoekscentrum opzetten voor de slimme productie van grote, lichtgewicht composietdelen: Smart Advanced Manufacturing XL.
Sam|XL brengt kennis over de composieten vanuit de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek samen met kennis over automatisering vanuit het Robotics Institute van de TU Delft, TNO Industry en meerdere industriepartners.

In maart 2019 openen de deuren van Sam|XL. In de locatie in Delft staat dan alle mogelijke apparatuur waarmee de partners onderzoek kunnen doen, prototypes kunnen bouwen en hun technologie kunnen testen, zodat zij daarna de stap kunnen zetten naar opschaling.

Voortrekker Kjelt van Rijkwijk: "Bij Sam|XL werken kennisinstellingen en bedrijven samen aan de technologie die nodig is voor de automatische productie van grote (lichtgewicht) composietdelen die kunnen worden gebruikt in vliegtuigen, windturbinebladen, ruimtevaartuigen en ook schepen. De innovaties die ontstaan op de werkvloer van Sam|XL kunnen uiteindelijk in veel verschillende gebieden en sectoren terecht komen. Daarnaast betrekken we actief studenten van universiteiten en hbo instellingen in de regio bij onze projecten. Hiermee dragen we bij aan het opleiden van goede ingenieurs die onze Future Factories op grote schaal gaan bouwen."

Prof.dr. Alan Rothwell en ir. Jos Sinke van TU Delft maken deel uit van het docentteam van de PAOTM cursus ‘Lichtgewicht construeren voor ontwerpers’. Ben jij als designer of mechanical engineer verantwoordelijk voor lichtgewicht constructies of onderdelen daarvan? Leer in vier dagen alles over de materiaaleigenschappen van metalen en composieten en hoe je, aan de hand van ontwerpparameters, kunt (hand)rekenen aan sterkte en stijfheid in complexe constructies om zo efficiënter FEM-analyses in te kunnen zetten.
De cursus start op 8 juni in Delft.

None

Deel deze pagina