Rijkswaterstaat: vanaf 2020 alle aanbestedingen met DuboCalc

Vanaf 2020 wil Rijkswaterstaat alle aanbestedingen met DuboCalc uitvoeren. Om dit te realiseren brengt Rijkswaterstaat voorafgaand duurzaamheidskansen in beeld en daagt vervolgens de markt uit om met duurzame oplossingen te komen. Zo beloont Rijkswaterstaat de toepassing van duurzaam asfalt, duurzaam beton en efficiënte bouwlogistiek. Hiermee wordt het hergebruik van materialen gestimuleerd, evenals beperking van primaire grondstoffen en de keuze voor werkwijzen met een minimale CO2-emissie.
 
Duurzame bouwwerken realiseren met DuboCalc
DuboCalc is een instrument waarmee je kunt berekenen welke duurzaamheidswaarde een ontwerp heeft. De softwaretool maakt het mogelijk om varianten van een bouwwerk integraal te vergelijken op 11 verschillende milieu-impacts, zoals klimaatverandering, uitputting van grondstoffen en verzuring. DuboCalc rekent deze milieueffecten om tot één getal: de Milieu Kosten Indicator-waarde (MKI-waarde). Hoe lager deze waarde, hoe duurzamer. Hiermee kies je een oplossing die voor allerlei milieuproblemen het beste is en bijdraagt aan een circulaire economie.
  
Toepassing DuboCalc bij Rijkswaterstaat en ProRail
Sinds 2012 is DuboCalc bij circa 30 aanbestedingen van Rijkswaterstaat toegepast. Ook ProRail maakt structureel gebruik van DuboCalc. Onder andere bij de ontwikkeling van het nieuwe Station Delft Campus (voorheen Delft-Zuid), maar ook bij Project Zevenaar. Deze zomer werd het spoor bij Zevenaar verbreed en vernieuwd in opdracht van Gelderland en ProRail. Bij deze gunning is extra gelet op duurzaamheid en is gebruik gemaakt van DuboCalc. Zo werd bijvoorbeeld oude ballast afgevoerd naar een speciale fabriek, waar het werd gezeefd, gewassen en bijgemengd om opnieuw te kunnen gebruiken.
 
DuboCalc zelf toepassen in aanbestedingen of inschrijvingen?
Benieuwd hoe jij DuboCalc kan inzetten? Volg de cursus DuboCalc op 12 en 13 februari in Amersfoort. Eerdere deelnemers beoordelen de cursus met een 7,8: “Fijn om in een stoomcursus zoveel mogelijk integrale milieuaspecten duurzaam te kunnen berekenen”.
 
Beeld: Rijkswaterstaat

None

Deel deze pagina