Na jaren van voorbereiding is het zover: de Haringvlietbrug wordt gerenoveerd. Dit jaar bereikt de brug het einde van zijn levensduur, dus de werkzaamheden zijn van cruciaal belang. De klep, het bewegingswerk en de technische systemen worden vervangen zodat de brug weer een volledig veilige schakel wordt in de verbinding van de Randstad met het zuidwestelijk deel van Nederland.
De renovatie van de Haringvlietbrug is één van de grote infrastructurele onderhoudsprojecten van de in de jaren vijftig en zestig aangelegde wegen en kunstwerken. Gedurende de jaren zijn ze intensief belast door steeds meer en steeds zwaarder verkeer. Bij het vernieuwen van de infrastructuur worden zo veel mogelijk duurzame technieken gebruikt zodat onze wegen niet alleen veilig blijven maar ook toekomstbestendig zijn.
Brug gesloten voor alle verkeer
Sinds 9 juni jl. is de Haringvlietbrug volledig afgesloten voor al het wegverkeer. Dit zal tot 4 augustus duren. In die periode wordt het beweegbare deel grondig opgeknapt. Dat is nodig vanwege vermoeiing van de hoofdliggers en verouderd bewegingswerk. Behalve vervanging van de klep, de tandwielbaan en motoren komt er ook een nieuw uniform systeem in voor bediening, besturing en bewaking van beweegbare bruggen (3B).
Complexe operatie
Het vervangen van de klep en het bewegingswerk van de Haringvlietbrug is een ingewikkeld project. Eerst wordt de oude klep en het oude bewegingswerk uit de brug gehesen. Daarna wordt een nieuw bewegingswerk geplaatst en kan de brugklep worden ingehesen. Op de brug worden de technische systemen geïnstalleerd. Daarna kan de brug weer open voor het wegverkeer. Tenslotte moeten de nieuwe technische systemen worden ingeregeld en getest. Hierna wordt de brug ook weer geopend voor de scheepvaart.
Blik vooruit
Om de brug toekomstbestendig te maken is ook na de zomer het werk nog niet afgelopen. In september zijn mogelijke extra afsluitingen voorzien en daarna volgt de volgende grote operatie: de renovatie van het vaste deel van de brug, na 2030. Om dit deel van de brug de komende jaren veilig en beschikbaar te houden voor het verkeer voert Rijkswaterstaat dit jaar diverse versterkingsmaatregelen uit. Voor zover mogelijk gebeurt dit tijdens de sluiting van juni tot augustus om hinder te voorkomen. De schuine steunbalken van de vaste brug worden versterkt met extra lassen, een aantal stalen verbindingsbalken worden vervangen en in de brug worden versterkingen aangebracht. Al met al een langdurig en complex project.
Constructief de toekomst tegemoet
Heb jij in je werk te maken met ontwerp, engineering, productie, beproeving, renovatie of onderhoud van constructies met zware en wisselende belastingen? In de cursus Vermoeiing van constructies leer je hoe je belastingen analyseert, hoe je levensduurberekeningen maakt en hoe je vermoeiingsproblemen doorrekent. Bekijk ook ons volledige aanbod in het vakgebied Constructief ontwerpen. Met al onze cursussen leg je een stevige kennisbasis die je dankzij de praktische insteek direct toepast in je eigen praktijk.
Bron: Rijkswaterstaat
Foto: Peter de Klerk, hoekschnieuws.nl