Regelsystemen: het intelligente hart en de hersenen van een proces

vr 18 juni 2021

Dankzij technologische innovaties is automatisering een vanzelfsprekendheid geworden in onze samenleving. Overal om ons heen verlopen processen automatisch. Dit gaat op het oog doorgaans allemaal goed, maar om dat voor elkaar te krijgen is er heel wat expertise ingebouwd. En zijn er ingenieurs met specifieke kennis nodig om dit goed voor elkaar te krijgen en houden. Regelsystemen vormen daarbij de basis. Deze zorgen ervoor dat het proces of systeem goed functioneert en stuurt bij waar er onwenselijke waardes ontstaan. Iemand die alles weet van regelsystemen is dr. ir. Jan Schuurmans van Dotx Control Solutions en cursusleider bij PAO Techniek en Management. We stelden hem enkele vragen over het belang van regelsystemen en de cursussen die hij geeft.

Regelsystemen vormen dus de basis voor automatiseren. Ze zijn het intelligente hart en de hersenen van een systeem. Wat doet een regelsysteem precies?
Een regelsysteem stuurt ‘iets’ automatisch. Een voorbeeld van een regelsysteem is de cruise control in auto’s.

Dat een regelsysteem goed moet werken is logisch. Maar hoe ingewikkeld is het om dat voor elkaar te krijgen?
Het is per situatie heel verschillend hoe simpel of hoe complex het is om een regelsysteem goed te laten werken. Daarbij speelt ook altijd mee wanneer iets goed genoeg is. Ook dat verschilt per geval. Je moet weten welke componenten je moet kiezen voor jouw systeem of proces zodat het systeem optimaal functioneert.

Stel dat je een component in een regelsysteem verkeerd kiest, hoe erg is dat?
Dat hangt van de toepassing af. Natuurlijk wil je alles optimaal regelen. Maar, om een concreet voorbeeld te geven, het kiezen van een verkeerde component kan desastreus zijn:  bij een raket of vliegtuig met mensen of dieren aan boord, kunnen de gevolgen fataal zijn.

Behalve de veiligheid is er uiteraard ook een groot economisch belang. Als je je regelsystemen goed op orde hebt sta je sterk in de markt. Je kunt meer winst maken. En blijf je ook je concurrenten voor?
Het is inderdaad zo dat een goed regelsysteem het verschil kan maken. Neem bijvoorbeeld de windturbine fabrikant EWT. Hun wind turbines verkopen als zoete broodjes, dankzij het uitgekiende regelsysteem waarmee de windturbines goedkoper zijn en toch beter presteren dan hun concurrent.

In september staat de PAOTM-cursus Regelsystemen gepland. Wat leer je precies in deze cursus?
Hierin leer je de basis zodat je een goed regelsysteem kan maken. Je leert hoe je onderdelen ontwerpt en kiest (actuatoren, sensoren, elektronica, PID algoritme, feedforward en software). Je oefent in de klas ook zelf met een testsysteem met PLC/Arduino en met simulatiemodellen. Zo kun je de opgedane kennis ook direct toepassen in je eigen werk.

Voor meer verdieping is er ook de cursus Geavanceerde regelsystemen. Voor wie is deze cursus interessant?
Voor iedereen die verdieping zoekt. In deze cursus doe je specifieke kennis op voor het gebruiken van geavanceerde technieken, zoals frequentiedomein tools, filters, feedforward, master-slave, split-range en override control.  Voor personen die regelsystemen willen maken voor elektromechanische systemen is deze cursus eigenlijk wel een must.
 

Ben je benieuwd geworden naar de cursussen van Jan? Hij leert je in kleine groepen alles over regelsystemen en heeft je hands-on vaardigheden om direct in je eigen werk mee aan de slag te kunnen. De cursus Regelsystemen staat gepland op 14, 21 en 28 september 2021. Ben je al toe aan specifiekere kennis? Op 2, 9 en 16 november 2021 kun je de cursus Geavanceerde regelsystemen volgen.

Deel deze pagina