Probabilistisch ontwerpen in de praktijk

di 15 mei 2018

De constructieve betrouwbaarheid van bouwwerken is een actueel thema. Onlangs haalde onder meer de vloerconstructie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de parkeergarage van Eindhoven Airport het nieuws. De ernst van de incidenten verschilt misschien, maar ze zijn overeenkomstig in de noodzaak tot nader constructief onderzoek.

Onlangs berichtte Cobouw over de benodigde versterking van twee vloeren van de toren van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Geen reden tot paniek, maar uitvoerig onderzoek naar de betrouwbaarheid en belasting van de vloerconstructies bleek toch noodzakelijk. Het onderzoek naar de, in mei 2017, ingestorte parkeergarage van Eindhoven Airport rondt de Onderzoeksraad voor Veiligheid  pas na de zomer af. De oorzaak bleek volgens een voorlopige conclusie van Bureau Hageman en TNO aan een technische fout te liggen die te weinig door constructeurs in hun toetsing wordt meegenomen. 

Ontwerp en toetsing van civiele constructies zijn gebaseerd op probabilistische berekeningen die de veiligheid van deze constructies laat zien. Niet alleen in de bouw, maar ook in de waterbouw en geotechniek is dit probabilistisch ontwerpen en beoordelen steeds belangrijker. Wil je dit binnen jouw vakgebied ook onder de knie krijgen, inclusief de uitvoering van risico- en betrouwbaarheidsanalyses? Meld je dan aan voor onze cursus Risicoanalyse in de civiele techniek. We starten op 6 juni met twee basiskennisdagen, met daarna optionele verdiepende dagen in zowel natte als droge civiele techniek.

None

Deel deze pagina