Parametrisch ontwerpen voor dummies

ma 19 november 2018

Parametrisch ontwerpen staat volop in de belangstelling. Iedereen lijkt ermee bezig. Maar wat is het? En vooral: hoe kan het je helpen? Parametrisch ontwerpen is een proces waarbij op basis van data of relaties tussen onderdelen een ontwerp kan worden gegenereerd. Het concept is niet nieuw, maar neemt in de bouw de laatste jaren een enorme vlucht.

Parameters definiëren
Bij parametrische software kan je zelf expliciet de parameters te definiëren. Je geeft als invoer dus niet alleen de waarde op maar kunt ook bepalen welke invoer wordt ingegeven. Bij een balk definieer je bijvoorbeeld de lengte van de balk als een parameter en het type profiel. Bij een vloer kunnen de parameters de overspanningen in twee richtingen en de dikte van de vloer zijn. De gebruiker mag dit zelf verzinnen en de computer ‘begrijpt’ dat deze parameters invoer is voor het model.

Generatief ontwerp
Met parametrisch ontwerpen kun je dezelfde voordelen bereiken als waar je vroeger voor moest programmeren, alleen nu zonder de pijn van programmeertalen. Ook voor het engineeringsproces biedt parametrisch ontwerpen talloze mogelijkheden: modellen of ontwerpen kunnen automatisch worden gegenereerd op basis van parameters als maten, materiaaldikte of geometrie. Er kunnen dus ontwerpen worden gegenereerd in plaats van zelf gemaakt: generatief ontwerp. Daarnaast is het veel eenvoudiger om later in het proces relaties tussen ruimtes of afmetingen te wijzigingen, aangezien het dynamische gebouwmodel in real time meebeweegt in het ontwerpproces.

Benieuwd hoe parametrisch ontwerpen jou kan helpen 
Parametrisch ontwerpen kan je dus helpen in het bouwproces. Ben je benieuwd hoe het jou kan helpen? Volg dan 6 december de introductiecursus Parametrisch ontwerpen voor de bouw. Ben je al bekend met parametrisch ontwerpen, volg dan onze vervolgcursus in februari.

None

Deel deze pagina