Nederland wil een PFAS-verbod voor heel Europa

ma 13 februari 2023

Al langere tijd waarschuwt het RIVM voor verschillende gevaren rondom de beruchte PFAS. Mensen woonachtig nabij chemische bedrijven kunnen gezondheidsrisico’s lopen, bijvoorbeeld door het eten van groenten uit de eigen moestuin. Na diverse acties en debatten is de regering in beweging gekomen en heeft samen met vier andere landen een standpunt ingenomen: PFAS moeten verboden worden voor heel Europa.

PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Ze komen van nature niet in het milieu voor en zijn door de mens gemaakt. De verbindingen in de stoffen zorgen ervoor dat de moleculen erg moeilijk afbreken en stoten vet, water en vuil goed af. PFAS worden ook wel “forever chemicals” genoemd en vormen een familie van duizenden chemische stoffen. Vanwege hun specifieke chemische eigenschappen komen de stoffen goed van pas bij op allerlei plaatsen: in de industrie, landbouw, afvalwaterzuivering en bij de productie van allerlei alledaagse consumentenproducten, zoals cosmetica en kookgerei.

Volledig afschaffen
In Nederland gaan er veel stemmen op om PFAS volledig af te schaffen. Op diverse plaatsen zorgt de uitstoot ervan voor flink rumoer en zijn er harde geluiden van wetenschappers en inwoners in de regio tegen het gebruik. Onlangs is er in de Tweede Kamer gedebatteerd en is de regering nu ook van mening dat vrijwel alle PFAS volledig afgeschaft moeten worden. Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat noemt het verbieden van deze stoffen echt nodig en is voorstander van het voorstel om de stoffen over heel Europa te verbieden. Door het probleem zo breed mogelijk te behandelen is er volgens Heijnen zicht op het meeste resultaat.

Uitrol vanaf 2025
Voor het nemen van flinke stappen is echter nog tijd nodig. Sinds 2019 wordt er al veel moeite gedaan om PFAS af te schaffen. Het meest gunstige scenario is dat er in 2025 een definitief voorstel vanuit de Europese Commissie komt. Hier kunnen de verschillende lidstaten dan mee aan de slag en daaruit volgt of het in de landen ook echt doorgevoerd wordt.

Verantwoord omgaan met toxische stoffen
Heb jij in je werk te maken met vraagstukken op het gebied van toxische stoffen, in uitvoering of via voorbereiding in beleid? Dan is het van belang dat je op de hoogte bent van de meest recente ontwikkelingen. Tijdens de PAOTM-cursus Toxicologie krijg je onder leiding van vakspecialisten inzicht in de laatste trends en regelgeving en leer je alles over toxicologische onderzoeksstrategieën, risico-evaluatie, extrapolatiemodellen en normeringsprincipes. Je past de opgedane kennis direct toe in jouw werkomgeving in bv. bouw, chemie, biotechnologie, industrie, watermanagement of bij de overheid.

Foto: Barnes & Thornburg
 

None

Deel deze pagina