NEC4-contracten toepassen bij complexe projecten

do 10 maart 2022

Elk bouwproject is gecompliceerd, maar je hebt soms projecten – zoals de Marker Wadden – die nog veel ingewikkelder zijn vanwege de extreem lange doorlooptijd, de gigantisch complexe scope of de enorme hoeveelheid betrokkenen. Dat noemen onze experts complexe projecten. Tijdens dergelijke projecten sta je constant voor verrassingen, wat vraagt om een andere aanpak en een andere manier van samenwerking. En ook om andere contractvormen, zoals NEC4.

NEC4

NEC4 staat voor de vierde generatie ‘New Engineering Contract’, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. De NEC is een contractenfamilie, met als kernwaarden:

  1. Een flexibele en brede toepassingsmogelijkheid.
  2. De gebruiker helderheid en duidelijkheid verschaffen.
  3. Goede project management stimuleren.
     

Om die reden worden de NEC-contracten vaak toegepast in complexe projecten, waar vaak veel verschillende partijen betrokken bij zijn. Het kan nuttig zijn al die partijen vanaf het begin van het project aan tafel te krijgen, zodat ieder zicht heeft op elkaars werkzaamheden en er zo vanaf het begin een integrale samenhang ontstaat.

NEC4 expert dr. Peter Kamminga

Iemand die hier alles over weet is dr. Peter Kamminga. Al 20 jaar helpt hij organisaties bij het oplossen van conflicten, het organiseren en verbeteren van hun contractuele relaties, en het ontwerpen van een tailormade samenwerkingsstrategie voor langlopende samenwerkingstrajecten en complexe projecten. Graag deelt hij zijn kennis en ervaring over de toepassing van NEC4 binnen diverse projecten tijdens de tweede masterclass uit de serie Management van complexe projecten.

Discussieer met peers

Deze gloednieuwe serie onder leiding van Tufail Ghauharali en Jaap de Koning start vanaf 12 april a.s. Uniek aan deze serie is dat je niet alleen leert van de experts in de sector, maar echt in discussie gaat met gelijkgestemden, peers. Je levert dus zelf een grote bijdrage aan deze masterclasses. Meer informatie en de thema’s van de andere masterclasses vind je op de cursuspagina.

Eerder sprak PAO Techniek en Management met Tufail Ghauharali en Malcolm Aalstein over het succesvol managen van complexe projecten, zoals Bruggen en Kademuren in Amsterdam en de Marker Wadden.


Fotocredit: Luchtfoto van Vlonderpad Marker Wadden Fotograaf: Straystone/Peter Leenen

None

Deel deze pagina