Kansen en uitdagingen van multifunctionele waterkeringen

di 3 juli 2018

Waterkeringen met meer dan alleen een waterkerende functie zijn niet nieuw.  Van oudsher lagen op dijken meerdere gebruiksfuncties; een weg, een huis of een kudde schapen. Het ontwerp van recente én toekomstige multifunctionele waterkeringen vormde de basis van het onderzoeksprogramma en de publicatie ‘Integraal ontwerp van Multifunctionele waterkeringen’  van dr. Baukje Kothuis en prof.dr.ir. Matthijs Kok. De uitkomsten worden op 13 september voor het eerst gepresenteerd in een eendaagse cursus.

Medeauteur prof.dr.ir. Matthijs Kok (TU Delft en HKV Lijn in water) : “Het algemene doel van dit onderzoeksprogramma was om een beter begrip van multifunctionele waterkeringen te krijgen en een stevige basis voor ontwerp, beoordeling en beheer te leggen. Als uitgangspunt werd verondersteld dat een nieuwe generatie van multifunctionele waterkeringen voortkomt uit concurrerende ruimtelijke claims en wellicht de bijdrage aan financiële besparing door het combineren van functies. Het onderzoeksprogramma heeft uiteindelijk geresulteerd in praktische aanbevelingen voor het ontwerp en de strategie van multifunctionele waterkeringen vanuit diverse disciplines.”

Benieuwd naar de bevindingen? Op 13 september leer je zelf in een dag, onder leiding van prof.dr.ir. Matthijs Kok, de belangrijkste aspecten en aandachtspunten om tot een goed integraal ontwerp van een multifunctionele waterkering te komen. De cursus is inclusief een excursie naar de boulevard van Scheveningen; een hedendaags, complex voorbeeld van een multifunctionele waterkering. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Beeld: beeldbank.rws.nl

None

Deel deze pagina