Kankerverwekkende stof chroom-6 wederom in het nieuws

ma 15 maart 2021

Vorige week werd bekend dat gemeente Tilburg en NS voor de rechter komen vanwege blootstelling van projectdeelnemers aan de kankerverwekkende stof chroom-6. Ruim 800 reïntegreerders die tussen 2004 en 2012 in een werkplaats verf van oude treinen schuurden om deze op te knappen, werden blootgesteld aan de stof. Een deel van hen kampt nu met ernstige gezondheidsklachten. Behalve de vaststelling van verantwoordelijkheid in 2019, volgt er nu ook strafrechtelijk onderzoek.

Het risico op schade aan mens en milieu in en rondom bedrijven die werken met toxische stoffen is groot. Zeker waar er ook kankerverwekkende stoffen voorkomen zijn de risico’s verstrekkend. Chroom-6 is al jaren volop in het nieuws. En niet alleen vanwege de zaak in Tilburg.

Landelijke problematiek
Chroom-6 is veel gebruikt op allerlei materieel dat roestbestendig moet zijn. Volgens FNV zijn er op allerlei plekken in Nederland mogelijk duizenden mensen blootgesteld aan de stof. Zo zou bijvoorbeeld bij het schuren en verven van vliegtuigen van KLM en Martinair de gevaarlijke stof zijn vrijgekomen. En eerder al werd bekend dat oud-werknemers van Defensie zonder voldoende bescherming met de carcinogene stof hebben gewerkt. Soms openbaren de gevolgen zich snel, maar ook jaren na dato kunnen mensen nog ernstig ziek worden als gevolg van de blootstelling.

Schade enorm
Personen die blootgesteld worden aan toxische of carcinogene stoffen kunnen zeer ernstig ziek worden. Ook flora, fauna en het milieu lopen schade op. Organisaties die verantwoordelijk zijn gaan diep door het stof. Imagoschade en hoge kosten, bijvoorbeeld voor schadevergoedingen of het schoonmaken van de omgeving, zijn slechts het puntje van de ijsberg. In het geval van de zaak van Tilburg en NS, waarbij Justitie heeft besloten over te gaan tot vervolging, kan mogelijk worden geconcludeerd dat de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet Milieubeheer is overtreden.

Verplichting werkgever
Werkgevers zijn verplicht hun medewerkers tegen blootstelling aan CMR-stoffen te beschermen. Dit zijn carcinogene (kankerverwekkende), mutagene (genetische verandering veroorzakende) en reproductie toxische (giftig voor de voortplanting) stoffen. Dat de aanwezigheid en gevaren van giftige stoffen lang niet altijd voldoende in beeld zijn bij bedrijven, en de wederom verder aangescherpte EU-regels, maken de ernst van de risico’s des te duidelijker.

Omgaan met carcinogene stoffen in jouw werkomgeving
Zijn er in jouw werkomgeving (mogelijk) carcinogene stoffen aanwezig en wil je (beter) weten wat de risico’s zijn? En hoe je voldoet aan de wettelijke eisen en de juiste maatregelen kunt nemen binnen jouw organisatie om jezelf, collega’s en de omgeving te beschermen? Je leert het in de cursus Carcinogene stoffen. Heb je behoefte aan meer kennis over het omgaan met toxische stoffen in het algemeen? Donderdag 18 maart start de online cursus Toxicologie, dus schrijf je alsnog snel in!

Bron: NOS
Foto: Wikimedia Commons, Erik Swierstra, CC BY-SA 4.0, bijgesneden

None

Deel deze pagina