Interview met Dirk van der Ploeg

vr 11 maart 2022

Organisatie: BAM Infra
Cursus: Python voor ingenieurs

Een interview met Dirk van der Ploeg

Dirk is binnen BAM Infra verantwoordelijk voor het begeleiden van diverse ontwerpafdelingen, zoals Civiel, Maritiem, Water, Geotechniek en Wegen, richting (verdere) digitalisering. Op dit moment hebben nog niet alle ontwerpers de kennis en ervaring om digitaal te ontwerpen (in Python of andere software), terwijl dit de toekomst is.

Koploper BAM Infra
Vanuit de directie van BAM Infra is er de ambitie om voorop te lopen in de ontwikkelingen. Hierdoor zit BAM Infra in de kopgroep van bedrijven die (verder) digitaliseren. Voor de interne doorvertaling van deze ambitie is het programma digital design ingericht, waar Dirk programmamanager van is.

Populair
Met de incompany basis cursus “Python voor ingenieurs” van PAO Techniek en Management wordt voor veel ingenieurs een basis gelegd om verder te gaan met Digital Design. De basiscursus Python is binnen BAM Infra zeer populair en inmiddels wordt voor de volgende groep de cursus alweer ingepland.

Begeleiding
Onder leiding van Dirk worden ingenieurs opgeleid in digital design en verder begeleid in het ontwikkelen van kennis en kunde op dit vlak. Binnen BAM Infra worden teams vrijgespeeld om applicaties te ontwikkelen en worden applicaties in de praktijk geïmplementeerd. Binnen het programma Digital Design wordt gekeken naar de investeringen die in deze opleiding en ontwikkeling wordt gestoken en daartegenover worden de opbrengsten van digitaal ontwerp gezet.  

Samenwerking
Een deel van de applicaties die binnen BAM Infra ontwikkeld worden, worden gedeeld met de buitenwereld. Zo is BAM Infa Nederland samen met Heijmans en Ballast Nedam initiatiefnemer van het samenwerkingsverband: www.digitalengineeringcommunity.nl/. Andere applicaties die binnen BAM Infra ontwikkeld worden met kennis die concurrentievoordeel kan opleveren wordt natuurlijk binnen de organisatie gehouden.

Toekomstvisie Digital Design
Op langere termijn is de verwachting dat elk project (digitaal) maatwerk wordt, waarbij de diverse onderdelen modulair worden opgezet. Hergebruik van onderdelen gaat mogelijk mogelijke worden en echt specifiek per project, met alle variabelen die van toepassing zijn, zal je de je de beste oplossing op maat kunnen gaan ontwerpen.

Waarom Incompany?
Voor BAM Infa biedt de incompany cursus van PAOTM verschillende voordelen. Zo is er, naast dat de cursus gehouden wordt op het hoofdkantoor van BAM Infra, de mogelijkheid voor Dirk om de opening van de cursus te doen. Hij plaatst zo de cursus in de context van het BAM Infra programma Digital Design. Hierdoor is het voor de cursisten geen op zichzelf staande cursus. Ze worden aangezet om na de cursus direct verder te gaan met de opgedane kennis. De cursisten zijn allen collega’s van elkaar, ook na de cursus kunnen zij elkaar vinden en helpen in praktische toepassingen. Daarnaast zijn er binnen BAM Infra veel experts werkzaam die de (oud-)cursisten bijstaan met hun verdere ontwikkelingen van kennis over digitaal ontwerp in de praktijk.

De keuze voor PAOTM
PAOTM is een bekende partij zowel voor BAM Infra als voor Dirk persoonlijk. Dirk is betrokken geweest bij diverse cursussen in verschillende rollen. Toen bleek dat een collega goede ervaringen had met de PAOTM cursus “Python voor ingenieurs” was de samenwerking snel geregeld.

Essentieel is de keuze voor PAOTM is de kwaliteit en ervaring van de docenten. Een algemene Python training zou voor BAM Infra te weinig toegevoegde waarde hebben. De docenten moeten praktijkervaring hebben met de materie waar de cursisten mee te maken hebben, het moeten zelf ingenieurs zijn die begrijpen dat automatisering een (belangrijk) hulpmiddel is om buiten fysiek een brug te bouwen of weg aan te leggen. 

Informatie over de cursus Python voor ingenieurs

None

Deel deze pagina