Innovatieve radar helpt Nuna9S rijgedrag aanpassen aan wilde dieren

di 21 augustus 2018

In september zal een team van TU Delft studenten meedoen aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Om zo veilig en duurzaam mogelijk door de Zuid-Afrikaanse berglandschappen te kunnen rijden moet de nieuwe zonneauto Nuna9S zich aan kunnen passen aan alle omstandigheden. Daar horen, naast gebergte en valleien, grasland en woestijn, moderne snelwegen en stoffige, onverharde wegen ook wilde dieren bij.

Intelligent cruise control

Net als in eerdere zonneraces staat duurzaamheid centraal. Zonder gebruik van fossiele brandstoffen moet de Nuna9S een zo lang mogelijke afstand afleggen om te kunnen winnen. De nieuwe radar zal het team helpen vooruit te kijken en met predictive cruise control het vermogen en de snelheid van de auto aan te passen op de hoogteverschillen op de route. Onderweg zullen ze niet alleen auto’s en motorvoertuigen tegenkomen, maar ook wilde dieren. De adaptive cruise control moet daar op voorbereid zijn. Veiligheid is daarom een extra speerpunt van het team. De radar is daarbij onderdeel is van het intelligent cruise control systeem dat ze bij zal staan in de challenge. Hiermee willen ze de wereld inspireren verder te gaan in zuinig en veilig rijden.

Radarsystemen

Natuurlijk werken we niet allemaal aan een nieuwe zonneauto, maar de toepassingsgebieden van radar zijn ook naast de automotive branche bijna eindeloos. Radars zijn onderdeel van vaak gecompliceerde systemen in bijvoorbeeld de klassieke militaire en civiele vakgebieden zoals luchtverkeersleiding en in nieuwe domeinen zoals weer- en klimaatonderzoek, wateroppervlakteverontreiniging en beveiliging. In de cursus Radarontwerptechniek wordt daarom aan de hand van theorie, video’s, cases en excursies bijgebracht hoe de diverse subsystemen van radar bijdragen aan de totale werking van het systeem. Deelnemers leren het effect doorzien van ontwerpkeuzes op de prestaties en de opbouw van het radarsysteem. Dit is must know kennis voor alle ingenieurs die betrokken zijn bij de aanschaf, het gebruik en ontwerp van radars.

Deel deze pagina