Innovatieve biocomposiet fietsbrug bijna gereed

ma 15 juli 2019

Constructies en producten van licht én sterk materiaal worden steeds betrouwbaarder en duurzamer. De ontwikkelingen in het toepassen van composiet en lichtgewicht materiaal gaan snel. Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe fietsbrug over het Harinxmakanaal bij Ritsumasyl, nabij Leeuwarden. Provincie Friesland laat hier een biobased composietbrug realiseren.

Experimenteel materiaal
De nieuwe brug is gemaakt van vlas en hars. Een nieuwe, unieke combinatie. Het innovatieve materiaalgebruik en de bijzondere samenwerking van opdrachtgever, aannemer, producent en kennisinstellingen maakt de fietsbrug een inspiratiebron voor de bouw- en infrasector in Nederland en daarbuiten. De keuze voor het materiaal kwam na uitvoerig onderzoek van o.a. TU Delft, Leuven en Gent. Het wordt in de brug direct op grote schaal toegepast én heeft een grote overspanning van 22 meter. Op 25 juli jl. is het eerste brugdeel geplaatst. Het bewegende deel volgt eind september en later in het najaar wordt het project opgeleverd. De brug is de eerste biocomposiet brug in het openbare wegennet wereldwijd.

Kennis delen
Niet alleen het experimentele materiaal, maar ook het monitoringsnetwerk van de brug is bijzonder. Iedereen kan inloggen op dit systeem en bijvoorbeeld zien hoe de brug reageert op spanning bij het opengaan en hoe de temperatuur zich ontwikkelt. Zo is de brug niet alleen een fysieke verbinding tussen oevers maar ook een bron van kennis en inspiratie voor andere partijen en projecten.

Lighthouse Award 2019
Op 5 april won de fietsbrug de Lighthouse Award 2019. Deze prijs, van de landelijke vereniging van leidinggevenden in de bouw, staat in het teken van de toekomstbestendigheid van de leefomgeving. Het projectteam is trots op de eer en erkenning en de aandacht die er is voor duurzame experimentele projecten met composiet. De geldprijs verbonden aan de award gaat naar onderzoek. “We willen weten wat het werkelijke verschil is in CO2 footprint tussen een stalen en deze biocomposiet brug. We zijn er allemaal van overtuigd dat dit beter is, maar hoe groot is die impact nou echt?” aldus Sjoerd Vrieswijk, programmamanager provincie Friesland.

Jouw expertise
Is lichtgewicht construeren, polymeerchemie en -technologie of de toepassing van composiet ook relevant in jouw werkomgeving? En wil je je expertise op dit gebied verder uitbreiden? Doe dan fundamentele kennis van materialen, ontwerp, gedrag en duurzaamheid op tijdens één van onze cursussen. Volg vanaf 12 september de cursus Lichtgewicht construeren voor ontwerpers, vanaf 1 oktober Polymeerchemie en –technologie, of op 20 en 21 november Vezelversterkte kunststof composieten. Er is volop ruimte voor eigen inbreng en na afloop kun je de opgedane kennis direct toepassen in je eigen werk.

Bron: lighthouseclub.nl
Foto: drive.frl

None

Deel deze pagina