Innovaties alom in lichtgewicht ontwerpen

vr 12 mei 2023

Lichtgewicht ontwerpen wordt steeds belangrijker voor meer en meer producten en systemen. In onder meer de industrie en mobiliteitssector zijn lichtgewicht structuren niet meer weg te denken. Denk aan machines, vliegtuigen, drones en robots. Nieuwe innovaties vinden we overal. En die dragen bij aan een belangrijk maatschappelijk doel: minder CO2 uitstoot en circulariteit.

Grondstoffen en producten worden steeds beter behouden en er is steeds meer mogelijk op het gebied van ontwerpen voor levensduurverlenging. Ook reparatie en onderhoud spelen een centrale rol. Ondertussen is de term CCL – circulair, klimaatadaptief en lichtgewicht - als het goed is – een bekende voor elke engineer in het werkveld.

Circulair
Lichtgewicht ontwerpen neemt dus toe in belang, maar het vormt geen doel op zich. Gewichtswinst dient altijd op juiste waarde geschat te worden ten opzichte van andere parameters zoals prestaties, kosten en milieu-impact. Hiermee kun je komen tot de prioriteiten voor alles wat ontworpen of geconstrueerd wordt. Het uiteindelijk bereikte lichtere gewicht vormt een belangrijke pijler voor de nieuwe circulaire economie.

Kennis en tools gecombineerd
De weg naar circulaire lichtgewicht producten bewandel je niet vanzelf. Naast een kennisbasis van eigenschappen van materialen en belastingsvormen biedt het gebruik van de nieuwste software onmisbare handvatten. De afgelopen jaren heeft de software voor ontwerpen zich in snel tempo doorontwikkeld. Gecombineerd met betere hardware (meer RAM) en betere data over materialen en productieprocessen kan ontwerp en simulatie in elkaar overvloeien. Om voor te lopen is het (leren) kennen van deze software een must. Want wie de maakbaarheid snel en effectief simuleert wint tijd, geld én kwaliteit.

Een optimaal ontwerp
Ben of ga jij aan de slag met lichtgewicht producten of constructies? In de PAOTM-cursus Lichtgewicht ontwerpen leg je een complete kennisbasis en leer je alles over gewichtswinst, sterkte en belasting, materiaalkeuze, milieugerichte levenscyclusanalyse en computer aided design (CAD).

Cursusleider Erik Tempelman – innovator en onderzoeker op het gebied van design, engineering, materialen en fabricage – neemt je, samen met Orlando Sardaro, mee langs alle relevante onderwerpen. Aan de hand van de Granta Selector database, software van wereldklasse, en verdieping in een eigen casus kun je de opgedane kennis toepassen in de praktijk en ga je met een dosis inspiratie over Altair Inspire terug naar de tekentafel.
 

None

Deel deze pagina