“Ik heb nu scherp in welke relaties ik meer moet investeren én hoe ik daarbij dicht bij mezelf blijf”

do 20 mei 2021

Hoe kun je meer invloed hebben zonder inzet van autoriteit? Die vraag stond centraal tijdens de cursus Invloed zonder macht. We spraken Roy Meter, Regional Director West voor Kaiser+Kraft Europe en Managing Director van Vink Lisse, over zijn verwachtingen en ervaringen na zijn deelname aan de afgelopen editie.

Waarom heb je deelgenomen aan deze cursus?

“Bij mijn vorige werkgever, Fabory, heb ik behoorlijk wat ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen 6 jaar. Zowel gedreven door wijzigingen in de organisatie als de groei en aandacht voor ontwikkeling van leiderschap. Door het directieteam werd ik voortdurend uitgedaagd om niet alleen aan de inhoud te werken, maar ook goed te kijken naar mijn persoonlijke ontwikkeling. Hoewel dat laatste vaak een onderbelicht onderwerp is, was dat wel degelijk een belangrijk onderdeel in de persoonlijke ontwikkeling van strategische leiders. In dat kader heb ik eerder als onderdeel van mijn ontwikkeling een waardevol traject doorlopen met Ale (Riedstra, trainer The LMS Group) Met name om, gedurende mijn ontwikkeling binnen de organisatie, zicht te houden op mijn intrinsieke drivers en dicht bij mezelf te blijven in de keuzes die ik maak. Als aanvulling op dit traject raadde Ale mij de training Invloed zonder macht aan. Met name om mijn leiderschapsontwikkeling binnen groepsverband te ontwikkelen en toetsen.”      

Hoe is de cursus je bevallen?

“Om eerlijk te zijn had ik aanvankelijk wat twijfel over mijn deelname, kijkende naar de stappen die ik in dit traject inmiddels had gemaakt. Ik had verwacht in deze training heel dicht bij de theoretische kant van de soft skills te blijven. Wat mij echt verrast heeft is de vorm en interactie van de training. Enerzijds kwam dat door Werner (Holzmann, trainer The LMS Group) die een setting creëert waarin vertrouwen ontstaat en mensen zich open kunnen uitspreken. Anderzijds was de diversiteit van de groep verrijkend voor wat ik heb kunnen leren. Enige scepsis die ik voorafgaand aan de training had was snel verdwenen. De uitwisseling van ieders praktijkervaringen en de interactie tussen Werner en de groep hebben me echt veel gebracht in die twee dagen.”

Heb je het geleerde in je werk al kunnen toepassen?

“Ik heb in ieder geval twee concrete inzichten uit de training gehaald. Dat is ten eerste het belang van aandacht voor je relaties en je netwerk. Hoe is het samengesteld en besteed ik wel voldoende aandacht aan de juiste relaties? Voor mij was een eyeopener dat je vaak functioneel binnen een organisatie een heel netwerk opbouwt dat is ingestoken op de strategie of gezamenlijke plannen. Maar met een kritische blik op de relaties met wie je echt samenwerkt en waarin je zou moeten investeren merkte ik dat sommigen van hen te weinig aandacht krijgen, omdat je continu over de inhoud van je werk bezig bent. In de korte tijd bij mijn nieuwe werkgever merk ik dat ik al actief rekening houd met die aandacht voor mijn nieuwe relaties.

Mijn tweede leerpunt is om voortdurend aandacht te hebben voor hoe je overkomt, hoe je je gevoel inzet, wat je presence is. Niet zozeer vanuit een communicatie- of presentatiestijl, maar meer om bewust te zijn dat je bij jezelf blijft. Wat drijft me nou écht? Communiceer ik een verhaal dat bij iemand binnenkomt, en kan diegene er daadwerkelijk wat mee?”            

Hoe beviel je de klassikale setting?

“We hadden dit niet online kunnen doen. De setting die er wordt gecreëerd en de sfeer die je voelt heeft deze training echt nodig. Wat ik nog met Werner deelde: het theoretische gedeelte zou eventueel nog voorafgaand aan de daadwerkelijk training kunnen worden gedeeld, om nog meer tijd voor interactie en praktische toepassing over te houden. De trainingsacteur was ook zeker een waardevol onderdeel van de training. Hij was inhoudelijk erg sterk, zowel in de oefensituaties als de feedback die hij ons gaf. Je voelt echt de ruimte om verschillende stijlen te kiezen, hem uit te dagen en diverse aanpakken toe te passen. Het feit dat die acteur tegenover je zit maakt veel meer impact dan het kijken naar een scherm. Er is daarmee dus ook geen mogelijkheid om je te verbergen. Wat mij betreft dus cruciaal om elkaar te zien en in dezelfde ruimte te zijn.”

Wil jij ook meer bereiken met anderen, zonder inzet van macht en autoriteit?

Schrijf je dan in voor de eerstvolgende editie van Invloed zonder macht. Heb je een andere of aanvullende leerbehoefte op het vlak persoonlijke effectiviteit en leiderschap? Kies uit een of meerdere modules uit het programma Leiderschap van ingenieurs.

None

Deel deze pagina