Hoogbouw: aantrekkelijke oplossing in stedelijke gebieden

De bouw staat op dit moment in de schijnwerpers. De media heeft volop aandacht voor de bouw en hierbij gaat het zowel om de problemen als om de oplossingen die de bouw moet brengen.

Aandacht voor hoogbouw

Hoogbouw profiteert zeker ook mee van alle aandacht die er op dit moment is voor de bouw. Bij hoogbouw is de aandacht echter niet nieuw. Altijd al is het een aandachtstrekker in het dagelijks leven en in de media: hoogbouw valt op, het bepaalt de skyline van een stad en geeft geweldig vergelijkingsmateriaal. Zowel nationaal als internationaal worden de grafieken gemaakt over “wie heeft de hoogste”, zeker wanneer hierin ontwikkelingen zijn worden de staatjes uit de kast gehaald. Hoogbouw is prestige.

Hoogbouw wordt gezien als een oplossing voor meerdere problemen: woontorens zorgen voor energiebesparing, de bewoners maken een dichtbij gelegen station vaak rendabel en het geeft veel meer woonoppervlakte. En dat in de stad. In deze tijden van woningtekort is elke oplossing op dit gebied het (her)overwegen waard. Bij het (her)overwegen van hoogbouw moet de constructie natuurlijk getoetst worden, zowel bovengronds als ondergronds. Als gevolg hiervan is er bij de diverse partijen meer behoefte aan kennis rondom de technische consequenties van hoogbouw.

De Zalmhaventoren

Een in het oog springend voorbeeld is de Zalmhaventoren in Rotterdam. Vorige week werd het bereiken van het hoogste punt (215 meter) feestelijk gevierd. De Zalmhaventoren wordt de hoogste woontoren in Nederland. Journalisten werden uitgenodigd en de diverse artikelen en filmpjes werden in de vakbladen en op websites gepubliceerd. Het gebouw met het hoogste uitkijkpunt van de Benelux spreekt zeker tot de verbeelding, zeker op nationaal niveau. Het uitzicht is fenomenaal.

Complexiteit hoogbouw

De complexiteit van hoogbouw is groot: het heeft een lange aanlooptijd, het hele bouwproces is ook een logistieke uitdaging en zowel het gebouw als de bouw ervan roepen vaak weerstand op bij de bewoners in de omgeving. De woontorens kunnen valwinden en grotere schaduwen veroorzaken. Deze complexiteit veroorzaakt de bijbehorende kosten, zeker wanneer een gebouw boven de “sprinkler-grens” van 70m hoog komt: bouwen in de hoogte komt met specifiekere regels voor de brandveiligheid maar ook de constructie en de fundering van het gebouw. Door deze complexiteit en bijbehorende kosten wordt hoogbouw boven de 70 meter lang niet altijd gezien als het ei van Columbus voor de diverse problemen. Toch lijkt er ruimte te zijn, voor hoogbouw en zeker voor middelhoogbouw tot 70 meter. Mogelijk minder prestigieus dan de skyline-bepalende hoogbouw, maar zeker financieel en organisatorisch behapbaarder in ontwikkeling en uitvoering.

Hoogbouw toetsen

Met het toenemende aantal nieuwbouwplannen voor hoogbouw is er, zoals genoemd, ook meer vraag naar de kennis om hoogbouwaanvragen te toetsen. De cursus Toetsen van hoogbouw van levert deze kennis specifiek aan de (toekomstige) toetsers van hoogbouwplannen bij gemeentes, ontwerpers van ingenieursbureaus en aannemers en projectontwikkelaars. Je leert alle aspecten kennen en krijgt hands-on kennis die je direct toepast in je eigen praktijk.

 

Bronnen:

(De Zalmhaven, Vastgoedjournaal, BNR Nieuwsradio, NOS)

None

Deel deze pagina