Hoge gasprijs: tijd om te verduurzamen

do 18 augustus 2022

Met de stijging van de gas- en stroomprijzen lijkt de vraag om duurzame alternatieven urgenter dan ooit. De industrie staat hiermee voor een uitdaging, en huishoudens merken het flink in de portemonnee. De ontwikkelingen hebben echter ook een positieve kant: de bewustwording over de energietransitie groeit. Zowel burgers als bedrijven stappen steeds meer over op duurzame energieoplossingen, zoals zonnepanelen, warmtepompen, extra isolatie, windturbines en brandstofcellen.

Met de toename van de vraag naar gas door het herstel van de industrie na de coronaperiode en de Russische inval in Oekraïne zijn de gasprijzen tot recordhoogte gestegen. Een wake-up call: we kunnen niet meer om het energievraagstuk heen. De wereldwijde gasvoorraad is eindig, en waar consumenten en bedrijven ‘maar’ 2 keer zoveel betalen voor gas terwijl de prijs 9 keer hoger is dan twee jaar geleden, is het klip en klaar dat verandering nodig is.

Kortere terugverdientijden
De hoge gasprijs heeft, ondanks steun van de overheid, flinke gevolgen voor ondernemers. Compensaties dichten vaak bij lange na het financiële gat niet. Daarmee rijst de vraag of duurzame keuzes een uitweg bieden. Duurzame alternatieven zijn door de hoge gasprijs aantrekkelijker geworden. Terugverdientijden worden korter: een hybride warmtepomp verdien je nu al in 7 jaar terug in plaats van in 10 tot 15 jaar. Enkele jaren geleden betekende de terugverdientijd van 7 jaar op zonnepanelen dat mensen deze massaal gingen aanschaffen.

Soepele transitie
Door de toenemende behoefte aan duurzame alternatieven kunnen er juist ook daar prijsstijgingen ontstaan. Daarmee lijkt de cirkel van hoge prijzen vicieus. Daarom is het nodig dat de overheid het subsidiebeleid langdurig en structureel aanpast om een duurzame inzet op de lange termijn mogelijk te maken, met voldoende aandacht voor het huidige fossiele systeem en investeringen voor een duurzame toekomst. Zo kunnen bedrijven nu keuzes maken voor hun eigen verduurzaming, in het belang van een spoedig verloop van de energietransitie.

Voor welke energiekeuze sta jij?
Heb jij in je werk te maken met energiebeleid en –investeringen en ben je op zoek naar brede kennis van mogelijke praktische duurzame toepassingen? In de interactieve cursus Duurzame energiesystemen voor professionals leer je op laagdrempelige wijze over de technische achtergrond van de energietransitie, zowel voor de gebouwde omgeving als de industrie. Door actuele voorbeelden van toepassingen voor energieomzetting, - opslag en –transport heb je direct handvatten voor jouw specifieke situatie. Er is in deze editie extra aandacht voor energiemanagement in onzekere tijden en je bezoekt The Green Village, fieldlab voor duurzame innovatie in de stedelijke omgeving op de campus van TU Delft.

Interesse in een specifieke duurzame energieoplossing? Kijk dan ook eens naar de cursussen Aquathermie of Geothermie.

 

None

Deel deze pagina