Hoe kon constructie AZ-stadion bezwijken?

In augustus vorig jaar stortte een deel van de overkapping van het AZ-stadion in. Hoe kan het dat de constructie opeens bezweek? Een ontwerp- of constructiefout, verkeerde materiaalkeuze, vermoeiing of onvoorziene weersomstandigheden? Het onderzoek naar het bezwijken is vorige week afgerond en geeft antwoord op deze vraag.

De resultaten van het zojuist afgeronde onderzoek bevestigen wat eerder al geconcludeerd werd in het voorlopige rapport van augustus 2019. De overkapping van het voetbalstadion in Alkmaar stortte in door een combinatie van factoren. Het onderzoek van Royal HaskoningDHV omvatte een reconstructie van het incident door middel van puntenwolkscans, laboratoriumonderzoek, windtunnelmetingen en FEM-analyses.

Ontwerpfouten
Volgens het ingenieursbureau zijn de belangrijkste oorzaken van de instorting dat de lasnaden te dun waren, gecombineerd met ontwerpfouten in de voegen van de constructie. Het dak is slecht verbonden met de verticale achterwand. In beginsel een ontwerpfout, die de constructie fataal werd tijdens een windvlaag. De neerwaartse windkracht, waarmee in het ontwerp geen rekening is gehouden, veroorzaakte dat de overkapping bezweek. De constructie is waarschijnlijk ook kort na de opening van het stadion al eerder verzwakt door een zware storm.

Geen reparatie maar herbouw
AZ is blij dat het instorten zorgvuldig is onderzocht en dat er duidelijkheid is over de oorzaak. Driekwart van de kap zal opnieuw gebouwd worden. Dat gaat sneller dan repareren en biedt ruimte voor een veilig nieuw ontwerp en uitbreiding. Na de coronacrisis zal het stadion in samenspraak met alle relevante partijen in fases worden aangepakt.

Constructiefouten herkennen en voorkomen
Werk jij aan het ontwerpen of construeren van civiele, werktuigbouwkundige of infrastructurele constructies? Of heb je te maken met het veilig houden van constructies tijdens de gebruiksfase? PAO Techniek en Management heeft een reeks cursussen op dit gebied die interessant voor je zijn:

Breukmechanica – vanaf 4 juni 2020
Beoordeling constructieve veiligheid bij verbouw en afkeuren van bestaande constructies – vanaf 17 juni 2020
Vermoeiing van constructies – vanaf 3 november 2020
Nieuwe Eurocode 0: Grondslagen – 12 november 2020
Lichtgewicht construeren voor ontwerpers – 4 dagen in het najaar

Bron: Engineersonline, Royal HaskoningDHV
Foto: Jana de Blois, CC BY-SA 3.0 NL

None

Deel deze pagina