Hoe ga je om met toxische risico's?

ma 18 februari 2019

Het risico op schade aan mens en milieu in en rondom bedrijven die werken met toxische stoffen is groot. Zo is de kankerverwekkende stof chroom-6 volop in het nieuws.

Ruim 800 medewerkers van een NS-werkplaats in Tilburg die verf van treinen schuurden, werden blootgesteld aan de stof. Een deel van hen kampt nu met ernstige gezondheidsklachten. Ook zou bij het schuren en verven van vliegtuigen van KLM en Martinair de gevaarlijke stof zijn vrijgekomen. En eerder al werd bekend dat oud-werknemers van Defensie zonder voldoende bescherming met de carcinogene stof hebben gewerkt.

Landelijke problematiek
Chroom-6 is veel gebruikt op allerlei materieel dat roestbestendig moet zijn. Volgens FNV zijn er, naast de genoemde voorbeelden, ook op andere plekken mogelijk duizenden mensen blootgesteld aan de stof. De vakbond wil dat er landelijk onderzoek komt naar blootstelling en een meldpunt voor (mogelijke) slachtoffers. De landelijke politiek is geschrokken over de feiten. De Tweede Kamer wil snel van het kabinet weten welke actuele zaken er spelen.

Blootstelling en risicoschatting
Werk jij bij de overheid, in het onderwijs of in het bedrijfsleven en kom je in contact met vraagstukken van toxicologische aard? En wil je weten hoe je risico’s inschat en hoe je voorkomt dat mens en milieu worden blootgesteld aan giftige stoffen? Volg op 5, 10 en 11 april de cursus Toxicologie onder leiding van prof. dr. Nico Vermeulen (VU AIMMS) en prof. dr. Bob van de Water (LACDR). Deze cursus geeft je de basiskennis, over onder meer blootstelling, epidemiologie, radicalen, carcinogeniteit en bedrijfsgezondheid, waarmee jij binnen jouw organisatie het verschil kunt maken.

None

Deel deze pagina