Hoe blijf je bij complexe infraprojecten in control?

ma 14 januari 2019

Nu de economie aantrekt, neemt ook de verkeersintensiteit toe en daarmee de druk op onze infrastructuur. Tegelijkertijd moet rekening worden gehouden met het veranderende klimaat en verouderde infrastructuur. Dit geeft een toenemende spanning tussen de benodigde en de beschikbare budgetten.

Groot onderhoudsproject: Maastunnel

Een groot onderhoudsproject is natuurlijk de renovatie van de Maastunnel. De oudste afgezonken tunnel van Nederland (1942), tevens een rijksmonument, wordt sinds de zomer van 2017 grootscheeps gerenoveerd en gerestaureerd. Het wegdek wordt vernieuwd, de betonrot aangepakt en veiligheidssystemen zijn gemoderniseerd. De renovatie moet eind dit jaar klaar zijn. Een enorme operatie met een fors prijskaartje.

Assetmanagement als oplossing

Hoe zorg je bij dit soort complexe infraprojecten dat de prestaties, risico’s en kosten op gewenst niveau blijven? Assetmanagement kan je daarbij helpen. Door het proactief beheren en onderhouden van het wegennet en alle bijbehorende installaties, houd je grip op alle assets en zorg je dat deze hun hele ‘life cycle’ beschikbaar zijn. Zodat je het geld dat je investeert dubbel en dwars terugverdiend. Klinkt mooi, maar hoe blijf je nu praktisch te allen tijde in control?

De cursus Risicogestuurd beheer en onderhoud van infrastructuur kan je daarbij helpen. Het geeft je inzicht in en handvatten voor diverse methoden en technieken zodat je optimaal kunt sturen op de prestaties van systemen in de infrastructuur gedurende de hele levenscyclus. De cursus vindt plaats op 12 en 13 maart.

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

None

Deel deze pagina