Het belang van aardbevingsbestendig bouwen

ma 16 april 2018

Onlangs is besloten dat de gaswinning in Groningen in 2030 volledig afgebouwd moet worden, maar tot die tijd is het onverminderd belangrijk dat gebouwen aardbevingsbesteding gemaakt moeten worden. Het liefst zo duurzaam en innovatief mogelijk.

Versterking is noodzakelijk

Uit recent onderzoek van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) blijkt dat van de 6.500 gebouwen die in 2017 in het aardbevingsgebied zijn geïnspecteerd, ruim 3.000 panden niet aan de veiligheidsnorm voldoen. Op meerdere plaatsen in het aardbevingsgebied wordt inmiddels volop gewerkt aan de versterking van gebouwen volgens de NPR. Er is een speciaal scholenprogramma opgericht en er zijn tal van aardbevingsbestendige én duurzame nieuwbouwprojecten gestart.

Innovatieve oplossingen zijn nodig

Het is nu zaak om door te pakken. Dat vindt ook Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Bewoners een veilig en toekomstbestendige woning bieden, moet topprioriteit worden volgens hem. Verhagen pleit er voor de bouwsector tijdig te betrekken bij plannen. “En daag ze uit om met innovatieve oplossingen te komen.” Zo is een beschadigde school in Gronings aardbevingsgebied onlangs opgeknapt met drie aardbevingsbestendige producten tegelijkertijd: een unicum. Trilling Absorberend Schuimbeton (TAS), QuakeShield muurversterking en TEK sandwichpanelen moeten het gebouw tegen elke trilling bestand maken. Elk afzonderlijk zijn de producten eerder gebruikt, maar allemaal tegelijk is een noviteit. 

Word een expert in aardbevingsbestendig bouwen

Er ligt dus een grote uitdaging. Wil je je verder verdiepen in aardbevingsbestendig bouwen en om zo tot betere en innovatieve oplossingen te komen? Meld je dan aan voor onze cursus Aardbevingsbestendig bouwen die start op 28 mei 2018.

None

Deel deze pagina