Handen aan de knoppen

ma 17 december 2018

In een hoogtechnologische sector als de Nederlandse procesindustrie is het onmogelijk om van medewerkers te verlangen dat ze in hun verloren uurtjes ‘even’ op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld procesoptimalisatie en procestechniek. Zowel voor beginners als gevorderden biedt de modulaire cursus Process Control uitkomst.

Tijdens de cursus leer je de basisprincipes van regeltechniek én leer je geavanceerde methoden toe te passen. Je werkt aan diverse opdrachten en krijgt persoonlijke hulp waar nodig. Het werken met opdrachten en de interactie aangaan, is volgens cursusleider Jan Schuurmans de beste manier om te leren. “Het heeft geen zin om alleen een theoretisch verhaal te houden. Het is een hands-on cursus en ook de theorie is er om toegepast te worden.”

PID-regelaars
De cursus gaat voor een deel over het goed leren instellen van PID-regelaars. “Daar is heel veel vraag naar. Veel mensen weten nog niet hoe ze die regelaars optimaal kunnen instellen en dat leren ze tijdens de cursus. We hebben een PLC in het lokaal staan, gekoppeld aan een testopstelling. Je hebt dan een echt procesje, weliswaar klein, maar wel echt.”

Helikopterview
Eerder was de cursus vooral bedoeld als verdiepingscursus over geavanceerde regeltechniek. Omdat veel deelnemers ook moeite hadden om de basisregelingen op een goede manier in te kunnen stellen heeft de cursus nu een opbouw vanuit helikopterview, waarna steeds dieper op de stof wordt ingegaan en wordt ingezoomd op details.

Deelnemers van de vorige edities zijn enthousiast over de hands-on aard en de opbouw van de basis naar verdiepende, moeilijke oefeningen. “Pragmatische aanpak. Erg prettig om het nut en de toepassing te zien, en te leren”, “Grote toegevoegde waarde doordat de cursus tot aan het detail gaat.”

Na afloop van de cursus heb je als deelnemer een flink aantal vaardigheden onder de knie die binnen het bedrijf waar je werkt toegevoegde waarde opleveren. Behalve het goed leren instellen van een regelaar, leer je ook waarom meet- en regelapparatuur op een bepaalde plaats in fabriek staat en heb je oog gekregen voor het financiële plaatje.

Benieuwd hoe je jouw procesregelingen het beste instelt?
Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de cursus op 16, 23, 30 januari, 6 en 13 februari 2019. Schrijf je in voor het geheel of kies jouw modules.

Deel deze pagina