HagaShuttle een van de eerste zelfrijdende minibussen in Nederland

Den Haag heeft als een van de eerste grote Nederlandse steden een zelfrijdende minibus, de HagaShuttle. De minibus rijdt tussen de OV-halte Leyenburg en de hoofdingang van het HagaZiekenhuis. Na uitgebreid testen en de overstap naar een vaste dienstregeling wordt een lange termijn implementatie operationeel.

Wethouder Mobiliteit en bestuurder van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Robert van Asten, gaf in mei 2019 het startsein voor de eerste rit. De shuttle wordt uitgebreid getest met passagiers en de aanwezigheid van een steward.

Wisselwerking tussen mens en techniek
Aanvullend op het openbaar vervoer kunnen bezoekers en patiënten (ook met een rolstoel) van het HagaZiekenhuis met de shuttle gratis de laatste paar honderd meter afleggen van de OV-halte aan de Leyweg naar de ingang van het ziekenhuis. De eerste reacties op de shuttle zijn lovend. Mensen voelen zich veilig in het voertuig en vinden het een welkome toevoeging aan de service van het ziekenhuis. Ook de steward uit zich positief in NRC: “Ik rij er nu een paar maanden mee en heb volledig vertrouwen in het voertuig. Hij ziet alles en stopt ruim op tijd.” Een mooie wisselwerking tussen techniek en mens, die zijn intrede heeft weten te vinden in de publieke ruimte.

Samenwerking
De HagaShuttle rijdt voorlopig vier jaar. Openbaar vervoerder HTM, Rebel en The Future Mobility Network werken hiervoor samen in de Haagse Shuttle BV. Zij gebruiken de ervaring met de HagaShuttle voor het verder ontwikkelen en realiseren van ‘last mile’ oplossingen met zelfrijdende minibussen in de Haagse regio en Nederland.

Innovatief project
Het ontwikkelen van het idee tot en met de exploitatie is een omvangrijk project. Dit gaat van op hoog niveau schakelen tussen bestuurders en directies tot en met het aanbrengen van fysieke markering op de weg. In een innovatief project waarbij een automatische shuttle geïntegreerd wordt in een OV-systeem moet alles goed geregeld zijn. Daarmee werk je ook aan herbruikbare diensten voor andere shuttle projecten, zoals het onder licentie kunnen en mogen trainen van stewards, het leveren van lokaal onderhoud in relatie tot de fabrikant en diverse formats voor contracten en stukken.

Autonoom vervoer in jouw stad, regio of bedrijvenpark?
Ben je benieuwd of geautomatiseerd openbaar vervoer ook mogelijk is in jouw omgeving? In de cursus Autonoom rijden in de publieke ruimte van PAOTM en The Future Mobility Network leer je in twee dagen onder leiding van ir. Joop Veenis alles over planning, implementatie en exploitatie van autonoom shuttle transport. Je krijgt tools in handen om tot weloverwogen plannen en beslissingen te komen en kunt geautomatiseerde shuttles en het gebruik ervan evalueren.

Bron: The Future Mobility Network, ovpro.nl
Foto: The Future Mobility Network

None

Deel deze pagina