Enorme groei stelt offshore windsector voor technische uitdagingen

ma 20 mei 2019

De bouw van offshore windparken zit flink in de lift. Met de ontwikkeling van enorme windparken voor de kust van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en ten noorden van de Waddeneilanden zet Nederland de komende jaren groots in op de productie van schone energie. Dergelijke projecten, in steeds diepere en ruwere omgevingen, vergroten daarnaast de noodzaak tot gedegen bodemonderzoek en het optimaliseren van funderingssystemen.

Het kabinet wil tussen 2024 en 2030 nieuwe windparken op de Noordzee bouwen die, samen met andere windparken op zee, voldoende stroom opleveren voor 40% van ons huidige totale elektriciteitsverbruik. Scandinavische landen, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben op dit gebied ook grote plannen. Er wordt zelfs voorspeld dat over twintig jaar een kwart van de Noordzee uit windparken bestaat, zo meldde Nieuwsuur onlangs.

In vergelijking met koploper Verenigd Koninkrijk vallen onze huidige windparken nog in het niet (zie de illustratie van Nederlandse offshore windturbineparken naast die van onze buurlanden), maar inmiddels heeft Nederland drie grote projecten aanbesteed. Een van deze parken komt voor de kust van Noordwijk en wordt zonder subsidie van de overheid gebouwd door het Zweedse Vattenfall: Hollandse Kust Zuid. Dit als onderdeel van afspraken in het Energieakkoord, waarbij in 2023 5 windparken moeten zijn gerealiseerd die, samen met de bestaande windparken goed zijn voor 4,5 gigawatt aan vermogen. Op grond van het regeerakkoord moet dat getal nog eens met 7 gigawatt aan offshore windenergie zijn verhoogd in 2030.

Deze plannen leveren naast een sterke impuls aan de economie en de werkgelegenheid ook technische uitdagingen op. Windturbines worden in steeds diepere en ruwere omgevingen geïnstalleerd, waarbij de ontwikkeling van geotechnische kennis een essentiële rol speelt bij het ontwerp tot en met de implementatie van funderingssystemen van windturbines. Ben jij als professional betrokken bij het ontwerp, de bouw en het beheer van offshore windparken en wil je deze funderingssystemen leren optimaliseren op basis van de belangrijkste geotechnische concepten en ontwerpbenaderingen? Schrijf je dan in voor onze tweedaagse cursus op 13 en 14 november, in samenwerking met DOB Academy.

Deel deze pagina