Bouwkunde
Constructief ontwerpen
Werktuigbouwkunde, materiaalkunde en maritiem

“Een goede glasconstructie begint met een goed detail”

In vrijwel elke constructie zit glas. Vooral om daglicht binnen te laten en regen en wind buiten te sluiten. Maar je kunt veel meer met glas. Iemand die daar alles van weet is Erwin ten Brincke, adviseur glasconstructies bij ABT. Niet alleen heeft hij wereldwijd aan enkele bijzondere en innovatieve glasconstructies meegewerkt, ook doet hij diverse onderzoeken naar het materiaal glas. Wij vroegen hem ernaar.

Blijf innoveren op materialen en blijf investeren in kennis

Erwin ten Brincke: “Een goede glasconstructie begint met een goed detail. Verbindingen zijn bepalend voor de afmetingen van glas, verbinding bepalen ook de schoonheid van de glasconstructie. Om de optimale transparantie te hebben moet je dus beginnen met een goed detail.” Een glazen constructie ziet er soms redelijk eenvoudig uit maar niets is minder waar. “Ik zeg altijd: eenvoud is ingedikte complexiteit. In een project moeten de losse wensen en eisen samenkomen in één glasconstructie. Dus een transparante glazen constructie ziet er logisch en simpel uit, waardoor het bloed zweet en tranen van het ontwikkelproces wegvagen.” Erwin zoekt daarnaast altijd naar nieuwe oplossingen. “Het is belangrijk dat je blijft innoveren op materialen en blijft investeren in kennis.” Zijn kennis deelt hij daarom graag in de cursus Ontwerpen en rekenen aan glasconstructies. Daarin zal hij ook ingaan op enkele projecten waar hij aan mee heeft gewerkt. Wij lichten hier alvast een tipje van de sluier.

Depot Boijmans van Beuningen

Foto Depot Boijmans van Beuningen © Ossip van Duivenbode

Ook als je niet uit Rotterdam komt, ken je dit enorme glazen depot vast wel. De vorm van het gebouw en de spiegelende gevel vormen het visitekaartje van het depot. Door gebruik te maken van BIM-modellen en parametrische vormmodellen kon men dit innovatieve hoogstandje met dubbel gekromd glas ontwerpen en ontwikkelen. De gevel bestaat uit 64 segmenten en 26 rijen: er is daarbij gebruik gemaakt van 26 unieke sferisch gebogen glazen panelen. Bij het ontwerp is intensief contact geweest met gevelbouwers, glasleveranciers en glasbuigers om te testen of het ontwerp realiseerbaar was. Door het maken van diverse glasmonsters is men gekomen tot de juiste glaskleur en spiegeling.

Glasconstructies 18 septemberplein Eindhoven

Foto Glasconstructies 18 septemberplein Eindhoven © Herman Zonderland

Bij de herontwikkeling van een winkelpand speelde glas een belangrijke rol. De grote glazen hangende vitrines (van 5,5 bij 7 meter) moesten onzichtbaar aan het gebouw worden gemonteerd. Dit lukte zonder ook maar één kilo staal te gebruiken door gebruik te maken van een vernuftige puzzelverbinding, genaamd de ‘skewed notch’: een combinatie van lijm en een transparante mechanische verbinding.

CoCreation Center, Green Village TU Delft

Op de Green Village, de TU Delft proeftuin voor duurzame innovaties, was de uitdaging een gevel te bouwen van uitsluitend glas en siliconen zonder verdere verbindingsmiddelen, met de vraag of dat een dak van 20 ton kon dragen? Met gemak, was het antwoord. De glazen gevel stabiliseert het hele gebouw en de glazen vinnen dragen het dak van de conferentieruimte.

Andere projecten

Andere bijzondere projecten waar Erwin en zijn collega’s bij ABT aan mee hebben gewerkt zijn Crystal Houses P.C. Hooftstraat; een chique winkelpand waar de 8,8 meter hoge gevel volledig bestaat uit massieve glazen bakstenen die middels UV verlijmd werden. En Kasteel Ruurlo; een cultureel erfgoed dat verbouwd werd tot museum waarbij gebruik is gemaakt van glazen constructies om meer ruimte te creëren voor de ontvangst van bezoekers zonder het monument aan te tasten.

Recente onderzoeken

Daarnaast is Erwin betrokken bij enkele onderzoeken op het gebied van glas. Zo onderzoekt hij de mogelijkheid om glas te spuiten. Deze nieuwe manier van glas maken biedt weer nieuwe toepassingsmogelijkheden en is vergelijkbaar met 3D printen. Een ander onderzoek gaat over ‘Naturally aged glass’, oftewel hoe sterk is glas nog als het aan weersomstandigheden is blootgesteld. Tot slot kijkt hij naar demontabele glazen verbindingen. Door glas als puzzelstukjes aan elkaar te maken, is het ook weer eenvoudig uit elkaar te halen en daarmee weer herbruikbaar.

Leer van de expert

Wil je meer leren over de innovatieve toepassingen van glas? En wil je dat van dé expert leren? Schrijf je dan in voor de cursus Ontwerpen en rekenen aan glasconstructies.

Cursusleider

Constructief ontwerpen

ir. Erwin ten Brincke

ABT B.V.

“Een must-have als je een mooie en veilige glasconstructie wil ontwerpen of maken. Via enthousiaste presentaties krijg je inzichten van ontwerp tot recycling: productie, ontwerpstrategie, berekening en duurzame innovatie.”

Download de studiegids

Wil je graag een compleet overzicht van al onze cursussen en opleidingen? Download dan de digitale studiegids!

Gerelateerde cursussen