‘Deelnemers kunnen net zoveel van elkaar als van mij leren’

vr 18 september 2020

Onlangs ging het nieuwe programma Leiderschap van ingenieurs succesvol van start met de eerste cursus: Persoonlijk leiderschap. We spraken cursusleider Ale Riedstra over de eerste cursusdagen, het belang om het onderwerp persoonlijk leiderschap zo concreet mogelijk te maken en de meerwaarde van een grote diversiteit aan deelnemers.

‘Ervaring heeft mij geleerd: breng een groep technici bij elkaar en het gaat over inhoud. Over zichtbare en tastbare materie. Het onderwerp van deze cursus is echter persoonlijk leiderschap. Dat gaat over ‘ik’, en vraagt daarmee een andere benadering dan techniek. Mijn uitdaging is om dat onderwerp vervolgens zo concreet mogelijk te brengen. Geen vaag en zweverig gedoe, maar concrete inzichten voor de dagelijkse praktijk’, aldus Ale. Samen met mede-cursusleider Werner Holzmann is hij dit najaar bij PAOTM gestart met het programma Leiderschap van ingenieurs: een compleet programma aan leiderschapsmodules voor professionals en leidinggevenden, waarin hun vijftien jaar ervaring in leiderschaps- en teamtrainingen in technische organisaties is gebundeld.  

In de module Persoonlijk leiderschap wordt volgens Ale aan drie zaken aandacht besteed. Ten eerste: ken jezelf, weet waar je energie van krijgt en wat jou negatief triggert. Ten tweede: focus op de taak die je moet doen en doe dat goed. Ten derde: bouw effectieve relaties met anderen, die de samenwerking bevorderen. Ale: ‘Mijn uitgangspunt is dat deelnemers minimaal net zoveel leren van elkaar als van mij. Daarom lag de nadruk de afgelopen cursusdagen op interactie en veel gezamenlijk verkennen van gedrags- en communicatiepatronen.’

‘Een groot voordeel van alle modules binnen het programma is dat ze gevolgd kunnen worden via open inschrijving. Allereerst zorgt het voor een sterke diversiteit aan deelnemers, met het oog op de (technische) organisaties en vakgebieden waarin ze werkzaam zijn. Door afwezigheid van directe collega’s voelen zij zich daarnaast vrij om nieuwe dingen te onderzoeken en te experimenteren met hun gedrag’, aldus Ale. Deelnemers sloten de eerste twee cursusdagen dan ook positief af:

‘Een prettige manier om samen met andere techneuten te leren over persoonlijke ontwikkeling.’

‘Geeft een verhelderende blik op jezelf en anderen.’

Wil je jouw persoonlijk leiderschap ook (verder) versterken? Schrijf je dan in voor een van de eerstvolgende edities van Persoonlijk leiderschap, die starten op 14 september en 4 november 2021. Heb je een andere of aanvullende leerbehoefte op het vlak persoonlijke effectiviteit en leiderschap? Kies uit een of meerdere modules uit het programma Leiderschap van ingenieurs.

None

Deel deze pagina