De prijs van droge zomers voor onze funderingen

ma 18 november 2019

De economische schade van de droge en hete zomers van 2018 en 2019 reikt tot de funderingen van vele huizen. Door het lage waterpeil kwamen veel funderingen droog te staan, met palenrot of bodemverschuivingen tot mogelijk gevolg. Dick de Jong, directeur van Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) en mede-cursusleider van onze cursus Aanpak Funderingsproblematiek, lichtte deze problematiek onlangs toe in het radioprogramma Argos.

Naast schademeldingen van verergering uit bekende probleemgebieden krijgt Dick de Jong (KCAF) ook signalen uit gebieden in Nederland waarvan hij het ‘helemaal niet verwacht’: de zandgronden, Brabant, Overijssel, Utrecht. Vloeren verzakken en muren van huizen scheuren. Droogte versnelt dit probleem. In Nederland zijn de meeste huizen gebouwd op houten palen. Bij een laag grondwaterpeil komen die palen droog te staan en gaan ze rotten. ‘Een gevel kan opeens gaan scheuren, als gevolg van een verzakkende fundering’, aldus De Jong. Minstens 1 miljoen woningen lopen risico op funderingsschade.

Waar een nieuwe fundering twee jaar geleden gemiddeld ongeveer 55 duizend euro per woning zou kosten, is dat volgens De Jong inmiddels opgelopen tot 60 duizend euro. Dit zijn kosten waar huizenbezitters zelf voor opdraaien. ‘Erkende ingenieursbureaus schatten de totale kosten voor heel Nederland twee jaar geleden op 40 miljard euro. Als we niets doen gaan we al snel naar de 60 à 80 miljard euro’, aldus De Jong.

Ben jij betrokken bij de aanpak van funderingsproblematiek? Schrijf je dan in voor onze cursus, in samenwerking met KCAF, en leer vanaf 12 februari meer over de oorzaken, het voorkomen en het herstel van deze problematiek.

Bron: Argos
 

Deel deze pagina