Cursusleider Albert ten Busschen: recycling van composiet

do 1 juni 2017

Producten van sommige materialen kunnen worden gerecycled tot hun uitgangsgrondstoffen. Deze primaire recycling is mogelijk voor bijvoorbeeld staal, glas en papier en daarmee passen dit soort producten in de circulaire economie omdat de zogenoemde EoLproducten (End-of-Life) kunnen worden hergebruikt: Van Afval Naar Grondstof oftewel VANG. Maar voor producten van thermoharde vezelversterkte kunststoffen is dit niet mogelijk gebleken, in elk geval niet op een economische manier.

Associate lector Albert ten Busschen van Hogeschool Windesheim: “Tot nu toe worden EoL-composietproducten gestort of verbrand en dat is onwenselijk. Op ons lectoraat Kunststoftechnologie hebben we een andere methode ontwikkeld om EoL-composieten nuttig te kunnen gebruiken in nieuwe producten. We noemen het hergebruik van composiet.” De methode van hergebruik is gebaseerd op het verwerken van EoL-composietproducten tot relatief grote, langwerpige stukken die als versterkingselementen in nieuwe producten kunnen worden toegepast. De samenwerking van Windesheim met Reimert Bouw & Infra kreeg tijdens het Compoworld-congres afgelopen november een  ‘innovatievoucher’ uitgereikt. 

In het gehele artikel over recycling van composiet uit Kunststof  en Rubber leest u alles over het ontstaan en de toepassingen van de nieuwe methode van Windesheim.

Albert ten Busschen is cursusleider van de PAOTM cursus Kunststofcomposieten: Basismodule mechanica. Deze cursus wordt momenteel omgevormd naar een nieuwe ontwerpcursus met composieten. Zodra bekend wordt de cursus en datum (begin 2018) op onze website vermeld.

None

Deel deze pagina