Complex onderzoek naar ingestorte school Antwerpen

do 15 juli 2021

Op vrijdagmiddag 18 juni stortte in Antwerpen een deel van een in aanbouw zijnde school in, evenals een stelling die naast het gebouw stond. Helaas overleefden vijf bouwvakkers dit drama niet. Hoe kon dit misgaan en wat is de stand van zaken wat betreft het onderzoek? En hoe kan je de constructieve veiligheid van gebouwen beoordelen?

Oorzaak vinden is complexe opgave volgens Melis

Hoe kon dit gebeuren? Dat is de vraag die iedereen zich stelt. Het antwoord is niet eenvoudig. Het arbeidsauditoritaat Antwerpen heeft een gerechtskundige aangesteld om een onderzoek te starten. Bouwbedrijf Democo start ook een eigen onderzoek. Gerechtskundige Jan Melis licht dit toe in De Morgen. “Dit kan een heel complex onderzoek worden van lange duur, waarbij alle puzzelstukjes samengelegd moeten worden. De ene zegt dat het door de wind komt, de andere zegt dat het dak het begaf door een enorm hoeveelheid regenwater. Wat de oorzaak ook is: een gebouw mag niet instorten”, zegt Melis, die gespecialiseerd is in stabiliteit.

Naar aanleiding van de beelden zegt Melis: “Als ik de foto’s zie, zie ik een mooi maar ook ingewikkeld gebouw. Het gedeelte dat naar beneden gekomen is, lijkt op een overkraging. Maar de hele bovenverdieping is naar beneden gekomen. Of dit een stabiliteitsprobleem is? Het is momenteel veel te vroeg om daarover uitspraken te doen.”

De oorzaak vinden is volgens Melis een enorm moeilijk traject. Allereerst zal een dossier worden samengesteld, met alle bouwplannen en gegevens van alle betrokken partijen. Dan wordt gecontroleerd of alles is uitgevoerd conform afspraken. Hierbij wordt echt op de details ingegaan. Bijv. is het beton gestort binnen de correcte tijdspanne? Had het de juiste sterkte? Er zijn veel vragen die beantwoord moeten worden.

Beoordeling constructieve veiligheid van belang

Helaas kan de tijd niet worden teruggezet. Maar men kan in dergelijke situaties wel leren van fouten om deze in het vervolg te voorkomen. Hoewel de oorzaak in dit geval nog niet duidelijk is, is het altijd van belang de constructieve veiligheid van constructies te beoordelen. Zowel bij nieuwbouw als verbouw. Bij bestaande constructies verloopt die beoordeling anders dan bij nieuwbouw, want daar spelen verschillende factoren een rol, zoals het gedrag van de bestaande constructie en de economische aspecten. Dit alles komt aan de orde tijdens de cursus Beoordeling van constructieve veiligheid bij verbouw en afkeuren van bestaande constructies.

 

Foto: Brandweer Zone Antwerpen

None

Deel deze pagina