‘Circulair bouwen begint bij circulair denken’

ma 24 augustus 2020

In de bouwwereld is nog te weinig aandacht voor circulariteit, maar daar zal de komende jaren verandering in komen. Dat stelt Elphi Nelissen (TU/e), voorzichter van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. Hierin werken overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen aan 100% circulair bouwen in 2050. Onlangs deelden leden van het Transitieteam hun visie over de kansen voor circulair bouwen. Wij zetten de belangrijkste kansen op een rij.


‘Circulair aanbesteden van de overheid gaat de bouwwereld veranderen’
Elphi Nelissen (TU/e)

De overheid kan de transitie naar circulair bouwen aanjagen door wet- en regelgeving op te stellen en milieuprestaties aan te scherpen. Nelissen verwacht veel van het circulair aanbesteden van rijksoverheidsgebouwen. Dat zal elke inschrijver dwingen om na te denken hoe het bouwproject zo circulair mogelijk uitgevoerd kan worden.

‘Belastinghervorming nodig om te zorgen dat iedereen circulair gaat bouwen’
Cécile van Oppen (Copper8)

Een belastinghervorming kan ervoor zorgen dat circulair bouwen aantrekkelijker wordt volgens Van Oppen. Daarnaast valt er nog winst te behalen op de prijs van materialen: nu zijn vervuilende materialen niet duurder dan duurzame materialen. Tot slot moet de gehele bouwketen op een andere manier gaan samenwerken: meer lef hebben en groots durven denken.

‘Circulair bouwen begint bij het ontwerp'
Esther 't Hoen (ministerie van BZK)

Het begint bij het ontwerp: om circulair te bouwen moet je eerst circulair denken. Het is belangrijk materialen te gebruiken die herbruikbaar én hernieuwbaar zijn en het gebouw modulair ontwerpen zodat elementen later hergebruikt kunnen worden. ’t Hoen ziet hierin ook een sleutelpositie voor de overheid als opdrachtgever.

Meer leren over Circulair bouwen

Op de site van circulairebouweconomie.nl vind je meer visies van experts over circulair bouwen. Wil je zelf aan de slag met circulair bouwen? Volg dan onze cursus Circulair bouwen

 

None

Deel deze pagina